Historikern: Vi kommer inte lämna tillbaka föremål till Polen

Uppdaterad
Publicerad

Krystyna Pawlowicz, ultrakonservativ parlamentsledamot och domare i Polens konstitutionsdomstol, använder kvällens fotbollsmatch mellan Sverige och Polen som ett tillfälle att kräva att Sverige ger tillbaka kulturhistoriska föremål, skriver Sportbladet.

I ett Twitter-inlägg skriver den polska parlamentsledamoten Krystyna Pawlowicz att Sverige ska ”ge tillbaka det ni stal från oss under kriget på 1600-talet”.

Pawlowicz fortsätter:

”Ge oss tillbaka alla våra skatter, böcker och kulturhistoriska föremål.”

”Ingen fråga”

Men trots att återbördandet av kulturhistoriska föremål blivit vanligare på senare tid så är det inget som staten Polen kräver av Sverige i nuläget.

– Juridisk sett är det ingen fråga alls staterna emellan, men det finns gott om opinioner i alla länder som blivit av med föremål, som vill ha tillbaka dem, säger Dick Harrison, professor i historia.

I mitten av 1600-talet abdikerade drottning Kristina och hennes kusin Karl X Gustav kröntes till ny kung. Under hans knappa sex år på tronen utkämpades flera krig, bland annat mot Polen. Försöket till erövring misslyckades och kungen dog innan kriget avslutats.

– Det ingick i dåvarande folkrättsliga principer att när man förde krig så tog man territorier, man tog befolkningar och man tog föremål. Det ingick i spelet. Det är alltså stor skillnad från föremål man direkt stulit på 1800- och 1900-talen från folk i tredje världen och under andra världskriget, säger Dick Harrison.

Då måste vi ge Skåne till Danmark

Bland krigsbytena finns bland annat Ivan den förskräckliges hjälm, som Polen i sin tur tagit från Ryssland. Och att lämna tillbaka dem är alltså inte aktuellt.

– Ska man hårdra det innebär det att vi ska ge Putin Ivan den förskräckliges hjälm, turkarna ett stort paket mattor och ge tillbaka Skåne till danskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.