2017 jobbar Dorota Nygren som redaktör på polsk public service-radio och får ett utlägg av sin chef. Storyn handlar om en ung man som misstänks ha spottat en 97-årig präst i ansiktet, efter att prästen vägrade ge mannen pengar.
Nationaliteten inte relevant förklaring
– När jag tittade på fallet ur journalistisk synpunkt var nationaliteten av den misstänkta mannen absolut inte en relevant förklaring till det han gjorde. Han gjorde inte som han gjorde eftersom han var från Marocko, eller Polen eller Sverige eller Finland. Han gjorde det för att han ville råna den här prästen helt enkelt, säger Dorota Nygren som blev inkallad till sina chefer kort efter att hon valt att inte rapportera mannens nationalitet.
– De tyckte det var fel av mig att jag “censurerade” den här informationen, och jag blev hotad att få sparken. Min chef har sagt till mig att jag ska publicera nationaliteten varje gång det gäller en utlänning och det är en kriminell historia.
Efter att ha sagt emot sin chef omplacerades Dorota Nygren till en ny tjänst på radioarkivet, hon fick inte längre jobba som journalist.
– Mitt jobb nu är att jag förflyttar olika filer, “copy-paste”, det är inte vad jag förtjänar tycker jag efter så många år som journalist.
Dorota Nygrens omplacering sammanfaller med att nya medielagar instiftades i Polen.
”Opartiskheten försvann ut genom fönstret”
– Det hänger ihop med att partiet Lag och rättvisa kom till makten 2015, då tog man också kontroll över public service ledning och ersatte en hel del chefer på tv och radio, säger Erik Halkjaer, som är ordförande för Reportrar utan gränser, Sverige.
– Plötsligt kunde man peka ut nationaliteter, religion och andra saker öppet i tv, det var nästan ett påbud, så Dorota tog tydligt ställning mot detta eftersom hon jobbat på bolaget länge och var van vid opartiskheten och neutraliteten som försvann ut genom fönstret, berättar Erik Halkjaer. Polens medielagar har fått skarp kritik från EU och landet har sjunkit drastiskt i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex sedan 2015.
Kan få konsekvenser för hela landets public service
Dorota Nygren tyckte trots allt att hon handlat rätt och följt journalistiska etiska principer. Med hjälp av en advokat anmälde hon sin arbetsgivare för diskriminering och vann i en första rättegång. Men arbetsgivaren överklagade och idag tas fallet upp igen. Om hon förlorar blir hon skyldig att betala rättegångskostnaderna.
– Jag vill inte göra det lätt för dem, jag vill inte bara fly och säga: okej, låter ni mig inte jobba som jag borde så går jag, säger Dorota Nygren.
– Om hon vinner i andra instansen kan det få konsekvenser för hela polska public service, plötsligt måste cheferna tänka efter vad det är man säger och skriver i sina reportage, avslutar Erik Halkjaer.
Det polska public service-bolagets juridiska ombud har avböjt att kommentera fallet.