Dorota Nygren blev omplacerad och fick lägre lön för att hon vägrade rapportera nationaliteten på en brottsmisstänkt. Foto: SVT/TT

Polska journalisten förlorar mot arbetsgivaren i rätten – ”Känns svårt”

Publicerad

Den polska journalisten Dorota Nygren anmälde sin arbetsgivare för diskriminering efter att hon blivit omplacerad för att hon vägrat rapportera nationaliteten på en brottsmisstänkt. Nu förlorar hon mot arbetsgivaren i en andra rättegång.

– Det känns svårt, säger hon till Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den polska journalisten Dorota Nygren som anmälde sin arbetsgivare för diskriminering efter att hon blivit omplacerad och fått lägre lön. Nu har utfallet kommit efter en andra rättegång: hon förlorar mot arbetsgivaren.

Det var efter att Dorota Nygren, som jobbar som radiojournalist och redaktör på polsk public service, inte hade uppgett nationaliteten på en brottsmisstänkt i Italien som hon blev fråntagen sitt jobb som journalist och flyttades till arkivet. Fallet togs upp i polsk domstol där Dorota Nygren vann i första instans.

”Handlar om trovärdighet”

Men nu har hon förlorat i en andra rättegång där rättens bedömning gav arbetsgivaren rätt – att instansen hon jobbar på är vad man kan jämföra med en nyhetsbyrå vilket innebär att det är kunden som väljer vilken fakta som ska rapporteras om. Därför ska alla detaljer, så som nationaliteter, uppges trots att det strider mot journalistiskt etiska principer. 

– Det känns svårt. Jag trodde aldrig att jag skulle höra det här argumentet från en polsk domstol som jag respekterar väldigt mycket. Det handlar om min trovärdighet som journalist, säger Dorota Nygren till Kulturnyheterna.

Trots att hon förlorat i rätten kommer Dorota Nygren fortsätta kämpa till sitt yttersta och tar fallet till högsta domstol.

– Om vi skulle förlora kommer vi att gå vidare till den europeiska människorättsdomstolen, det har jag och mina advokater redan bestämt, säger hon.

Kulturnyheterna har sökt polsk public service för en intervju. De svarar i ett mejl att de är nöjda med domen och väntar nu på ett skriftligt uttalande av domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.