Boken ”Ved” handlar om huggning, stapling, torkning och om ”vedeldningens själ”. Den beskrivs som en komplett informationskälla till hur man handskas med ved och har blivit en riktig storsäljare både i författarens hemland Norge och här i Sverige.
I Norge är ved just nu så populärt att NRK faktiskt sände ett tolv timmar långt tv-program på det temat, i februari.
Men alla hyllar inte bokens koncept och succé. Etnologen och forskaren Jonas Engman, som jobbar på Nordiska museet i Stockholm, menar att ”Ved” visar upp sysslor som skapar skillnader mellan könen, vilket går tvärtemot den ständiga strävan mot jämställdhet.
Författaren avfärdar kritiken
Såhär säger etnologen till norska NRK:
– De tre senaste årtiondena har vi skapat nya bastioner som är ganska könsdelade. Jag tänker på grillning och vedhuggning. Det är det först och främst män som gör. (...) Det tycker jag är problematiskt.
Författaren bakom ”Ved”, Lars Mytting, svarar att han inte kan ta etnologens kritik på allvar. Han får medhåll av den norske genusforskaren Jørgen Lorentzen, som är övertygad om att kvinnor uppskattar att männen går ut i skogen och hugger ved, för då ”kommer de tillbaka lyckligare”.
I diverse sociala medier och forum har nyheten startat debatt om huruvida den norska boken kan tolkas som något mer än just en bok om ved.