Christina Jeurling Birro svarar på tre frågor om strejken i Hollywood som verkar gå mot sitt slut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strejken i Hollywood verkar gå mot sitt slut. Journalisten Christina Jeurling Birro svarar på tre frågor om uppgörelsen. Foto: TT/AP/Jae C. Hong

Preliminär uppgörelse nådd i Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

En preliminär uppgörelse har nåtts för att få ett slut på manusförfattarnas nästan fem månader långa strejk i Hollywood. Det uppger parterna i ett gemensamt uttalande.

Det som finns är ett förslag till treårigt avtal som dock måste godkännas av fackförbundets styrelse och medlemmar innan strejken blir avblåst, enligt fackförbundet Writers Guild of America (WGA).

”Vi strejkar fortfarande tills dess”, understryker fackförbundet i ett brev till medlemmarna, men tillägger att det inte blir några strejkvakter utanför kontoren längre.

Strejk i Hollywood 2023

Förhandlingsmaraton

Överenskommelsen har manglats fram under ett fem dagar långt förhandlingsmaraton med branschorganisationen Alliance of motion picture and television producers (AMPTP). Några detaljer om vad avtalet innehåller har inte offentliggjorts.

”Vi kan med stor stolthet säga att den här affären är exceptionell, med meningsfulla vinster och skydd för manusförfattare i varje sektor”, skriver WGA i brevet till medlemmarna.

Vid den senaste strejken, 2008, godtog 90 procent av medlemmarna det som då lades fram som förslag till uppgörelse.

Skådespelarstrejk fortsätter

WGA:s medlemmar – omkring 11 500 manusförfattare – gick ut i strejk den 2 maj med krav om bättre villkor, mer pengar från strömning och begränsning av användning av AI i manusprocessen.

Sedan den 14 juli har även skådespelarfacket Sag-Aftra, med över 160 000 medlemmar, strejkat. De har ännu inte nått ett avtal och deras strejk väntas därför fortsätta.

Utan skådespelare och manusförfattare har Hollywood i princip stått stilla sedan i våras. Inga avtalsanslutna produktioner har fortgått och filmstjärnor har inte fått marknadsföra sina nya filmer – med uppskjutna premiärer som konsekvens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i Hollywood 2023

Mer i ämnet