Ali Abbasi om filmen The apprentice om Donald Trump

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören Ali Abbasi om ”The Apprentice” med Sebastian Stan som Donald Trump och Jeremy Strong som Roy Cohn. Foto: SVT/Nordisk film

Premiär för Ali Abbasis ” The Apprentice” – vill humanisera Trump

Uppdaterad
Publicerad

11 oktober är det premiär för ”The Apprentice” av den svensk-dansk-iranske regissören Ali Abbasi. Filmen skildrar en ung Donald Trump som oerfaren entreprenör och har varit mycket omtalad bland annat eftersom att Trump hotat om att stämma filmen.

Filmen ”The Apprentice” utspelar sig i 1970-talets New York och gestaltar den unge Donald Trump i början på sin karriär – som framtida affärsman och president.

En av filmens mest centrala karaktärer är den ökände, kontroversiella och konservativa juristen Roy Cohn som var både förebild och mentor för Trump. Cohn var en expert på att manipulera medier och bland annat känd för att ha lärt Trump sin formula; ”attackera, gör motanfall och be aldrig om ursäkt”.

Ali Abbasi framställer Trump på ett nytt sätt i ”The Apprentice” och menar att han valt att visa människan Trump och inte presidentkandidaten.

– Trump framställs ofta som demon, monster, en clown eller en parodi men blir aldrig tagen seriöst som människa och det är det vi gör i den här filmen, säger Abbasi.

Trump hotar med stämning

I våras visades filmen på filmfestivalen i Cannes och väckte stor uppståndelse. Donald Trump själv och hans representanter hotade med stämning.

Att filmen har premiär så nära inpå det amerikanska valet har inte varit självklart. Regissören hade till en början svårt med distributionen av filmen i USA.

– Trump och hans team är väldigt bra på att intimidera medier och bolag och att skrämma folk. Det är konstigt för ett land som kallar sig ” land of the free”.

Osäkra tider

När Abbasi får frågan om vad han vill att tittare tar med sig från filmen början han med att beskriva att vi numera går in i en mycket osäker tid där allting blir mer dramatiskt

– En naturlig reaktion blir att låsa in sig och mura ut resten av världen men det kan vi inte, det är inte hållbart. Vi är tvungna att gå in i dialog med alla de där krafterna vi inte tycker om för att förstå omvärlden, säger han.

Se delar ur filmen och en intervju med Ali Abbasi i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.