Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) betalar ut ekonomiskt stöd till nyhetsmedier, efter beslut i mediestödsnämnden. I samband med att mediestöd delas ut har enskilda handläggare på myndigheten hängts ut med namn och bild. SVT har varit i kontakt med flera anställda som upplever publiceringarna som gravt missvisande och som rena personangrepp.
– Vi ska klara en seriös granskning, men inte felaktiga och ogrundade anklagelser, säger den HR-ansvariga på myndigheten.
En annan medarbetare beskriver artiklarna som en koordinerad påverkanskampanj, vilket har lett till upprördhet hos de anställda.
– Kollegor är oroade och rädda, säger medarbetaren.
”De vill skrämma människor till tystnad”
Kulturnyheterna har gått igenom ett antal publiceringar på sajterna Nya Dagbladet, Newsvoice och Samhällsnytt. Av dessa tre har den sistnämnda beviljats stöd. Men alla har publicerat artiklar om namngivna medarbetare på myndigheten för press, radio och tv.
Sajterna beskriver sig själva som ett alternativ till “etablissemangsmedia” eller till “systemtänkande”. Den antirasistiska tidskriften Expo ser att samtliga är exempel på ytterkantshögerns medielandskap, men att de skiljer sig åt sinsemellan. Nya Dagbladet har kopplingar till tidigare nationaldemokrater, Newsvoice beskrivs som konspirationsteoretiker och vaccinskeptiker. Samhällsnytt är kritiska mot mångfald och invandring.
Men samtidigt handlar det om en myndighet som delar ut mycket pengar och har en del makt, de måste väl tåla kritisk granskning?
– Absolut, men de här medierna jobbar på ett helt annat sätt. Det handlar inte om att hitta systemfel, utan om att attackera enskilda och skrämma människor till tystnad, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.
Generaldirektören oroad
MPRT:s generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson välkomnar en saklig granskning av myndigheten, men är oroad över utvecklingen.
– Jag tycker att det är väldigt otrevligt när mina enskilda medarbetare hängs ut, säger hon och fortsätter:
– Journalisterna som skrivit vet också att det är mediestödsnämnden som fattar beslut, inte de enskilda handläggarna.
I flera artiklar på de aktuella sajterna påstås myndigheten diskriminera så kallade alternativmedier, vilket Charlotte Ingvar-Nilsson nekar till.
– Om vi tittar på alternativa medier så var det sex sökande varav fyra som fick stöd och två som inte fick det, säger Charlotte Ingvar-Nilsson.
Kulturnyheterna har sökt ansvariga utgivare för sajterna för att få deras syn på kritiken.
Newsvoice och Samhällsnytt skriver i mejl att även beslutsfattare i nämnden och enskilda handläggarna är makthavare och därför ska kunna kritiseras.
Så svarar sajterna:
Kulturnyheterna har sökt ansvariga utgivare för sajterna för att få deras syn på kritiken. NewsVoice hävdar i sitt svar att även handläggarna är makthavare. Samhällsnytt, som både publicerat uppgifter om beslutsfattare och handläggare i olika artiklar, hänvisar till att dessa får acceptera en granskning.
Mats Dagerlind, Samhällsnytt:
”Sitter man i en maktposition får man acceptera att bli granskad i ett demokratiskt samhälle – av alla medier. Om man som makthavare 'upplever det som obehagligt' att bli granskad kanske man inte passar i den rollen.”
NewsVoice:
”Dessa personer är makthavare som fattar beslut om konkurs för svensk media. Får inte de uppleva ett obehag? [...] Det är handläggare som fattar beslut och nämnden som klubbar igenom.”
Nya Dagbladet:
Svarar inte på SVT:s frågor.