1998 hölls Stockholm Pride och Sveriges fick sin första Pridefestival. Arrangemanget som skapades för att synliggöra hbtq-frågor och lyfta fram könsuttryck utanför heteronormen fick snart sina motsvarigheter i storstäderna Malmö och Göteborg. Men den senaste tiden har festivaler även spridit sig till mindre städer.
Visby, Örebro och Luleå arrangerade sina första Pridefestivaler förra året och i år hålls festivaler i bland annat Västerås, Söderhamn och Landskrona för första gången. En trend som RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund märkt av.
– En anledning kan vara att hbtq-frågor synliggjorts i samhällsdebatten och att flera ser det som relevant och viktigt att ta upp.
”Möjlighet att känna samhörighet även här”
I Jönköping stod den ideella föreningen ”Qom Ut” bakom stadens första Pridefestival. I paraden som hölls den 19 maj deltog över 1 000 personer.
– Har man ett naturligt inslag varje år där hbtq-frågor tas upp så tror jag att det kan bidra till ett öppnare klimat och en mer gayvänlig stad, säger festivalens kommunikationsansvarige Kristian Kabelacs.
Han tillägger att festivalen bara tagits emot med glada tillrop, något han menar visar att det fanns ett behov av den i stan.
– Man ska inte behöva flytta till de större städerna för att träffa likasinnade. Genom att hålla Pride i Jönköping kan vi visa att det finns möjlighet till att känna samhörighet även här, fortsätter han.
Initiativ från kommunen
Även Västerås får sin första Pridefestival i år. Där är det kommunen som initierat festivalen med tanken att den på sikt ska kunna tas över av fristående samhällsaktörer.
– Det både behövs och är dags för en festvial här. Det förekommer både hatbrott och trakasserier mot homosexuella och transsexuella personer i stan, säger Anna Ehlin som är projektledare för VästeråsPride.
Anna Ehlin ser festivalen som en möjlighet att synliggöra hbtq-frågor på en lokal nivå.
– Alla har inte möjlighet att åka till Stockholm för att gå på Pride och det finns ett behov av att lyfta den problematiken som finns just här.
”Få fler att vilja stanna kvar”
Initiativtagaren till Jönköpings Pridefestival, Frida Ohlsson Sandahl, pekar på en annan faktor som kan ha spelat in, nämligen att mindre städer måste göra sig attraktiva för en större grupp människor.
– Det handlar om marknadsvärde för stan och att locka fler utomstående att komma hit och få fler att vilja stanna kvar, säger hon.
”Fortfarande många som inte vågar delta”
Men trots den positiva utvecklingen med flera Pridefestivaler runt om i landet så återstår problem. Frida Ohlsson Sandahl i Jönköping menar att de många festivaler som dykt upp den senaste tiden visar på att det finns ett stort behov.
– Vi skulle egentligen behöva mer Pride, säger hon.
Frida Ohlsson Sandahl säger att det under helgens parad i Jönköping var många som påpekade att det var första gången de såg två samkönade personer hålla varandra i handen.
– Det är fortfarande många som inte vågar delta i Pride eller som vågar komma ut på sin arbetsplats eller för sin familj. Så länge de problemen kvarstår så finns det mer att jobba på, säger hon.
Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee
Klippning: Mikael Eriksson
Grafik: Måns Båth
Pridefestivaler i Sverige 2013
Landskrona: 10 maj
Jönköping: 17 – 19 maj
Eskilstuna: 23 – 26 maj
Söderhamn: 7 – 8 juni
Malmö: 26 – 30 juni
Västerås: 27 – 29 juni
Luleå: 14 – 16 juli
Karlstad: 13 juli
Stockholm: 29 juli – 4 augusti
Örebro: 30 augusti – 1 september
Linköping: 2 – 8 september
Visby: 4 – 7 oktober
Källa: QX