En stor svensk har gått ur tiden. Det säger Martin Ingvar, professor vid Karolinska Institutet, tidigare med i kommittén ansvarig för Lennart Nilsson award – ett internationellt pris instiftat till Lennart Nilssons ära.
– Han är en person som gjort avtryck i historien med det genomslag som han har haft för att många människor ska förstå långt komplicerade saker genom sitt sätt att gestalta biologiska sammanhang med medicinska bilder.
”En världssensation”
Martin Ingvar lyfter framförallt fram det stora genomslag som Lennart Nilsson fick med sina två böcker om hur liv blir till.
– Det var en världssensation. Det var hans stora bedrift, att han lyckades sälja in en bok om hur ett barn blir till i det pryda Amerika, till Life. Det var ett genombrott för den vetenskapliga rationella förståelsen för saker och ting.
Boken har sålt till över hundra länder.
– Det var en kombinerad grafisk berättarkonst som är helt magisk. I dag skulle vem som helst animera ihop det där, men att göra det med gammal fototeknik kräver vision och ett arbete som är helt enormt, säger Martin Ingvar.
Lennart Nilsson var också behjälplig i många forskningsprojekt och hjälpte till att förstå nya medicinska företeelser, menar han.
”Var alltid hygglig och generös”
Fotografen och författaren Jacob Forsell säger till TT att Lennart Nilsson, som han skrivit en bok om, betytt ”hur mycket som helst” för honom:
– För mig personligen har det varit viktigt att ha kontakt med en av de allra största bildjournalisterna. Men också privat har det betytt mycket att ha en sådan god vän, som alltid har varit hygglig och generös och lånat ut sina grejer.
Jacob Forsell vill gärna lyfta fram den bildjournalistik som Lennart Nilsson stod för, utöver de medicinska bilderna han blivit som mest känd för.
– Många säger ju ”jaha, Lennart Nilsson, det är han som har fotograferat inne i kroppen” och ”jasså, kan han ta vanliga kort också?”. Han var en strålande bildjournalist redan på 40- och 50-talen. Det han gjorde då mäter sig än i dag med dagens pressfotografi.
– Det är en storhet som går ur tiden. Det han gjort är så historiskt så det går inte att mäta nästan, säger Jacob Forsell.
”En av världens största”
Lennart Nilsson var också en av huvudgästerna när Fotografiska museet i Stockholm öppnade.
– Han klippte bandet i vår invigningsceremoni den 21 maj 2010 och hans bilder visades på en av öppningsutställningarna. De var de första besökarna såg på bottenplanet, säger Pauline Benthede, utställningsansvarig på Fotografiska, till TT.
– Att öppna Fotografiska med en utställning av Lennart var självklart för han är vår allra störste, ja en av världens största. Det han har gjort för mänskligheten, jag vågar faktiskt använda sådana stora ord, är helt fantastiskt och rent revolutionerande. När man pratar med kollegor internationellt märks vilken enorm spridning hans bilder på det växande fostret fått.
”En legendar i fotokonstens historia”
SVT:s vd Hanna Stjärne, kommenterar den nyligen bortgångne Lennart Nilssons betydelse:
– Han var banbrytande och världsunik. Lennart Nilsson visade oss verklighetens oändliga mirakel i sina bilder och gjorde det samtidigt både mer begripligt och ofattbart hur livet blir till.
– Jag är så tacksam över Lennart Nilssons långa samarbete med SVT och vetenskapsproducenten Bo G Ericson som bland annat ledde till att de flera gånger prisades med tv-världens finaste utmärkelse, International Emmy Awards. En legendar i fotokonstens historia har lämnat oss men hans bilder kommer att fortsätta inspirera och förundra kommande generationer.