Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Sverige!

Programleder nya drag-programmet: ”Att vara fabulös är viktigt i vår tid”

Publicerad

Skådespelaren Robert Fux jobbar under hösten med att spela in Drag Race Sverige, som sänds till våren. I kulturprogrammet Sverige! berättar han hur programmet ska slå an hos den breda publiken, även om få själva har provat på dragqueen-upplevelsen.   

– Vi har ett behov av att inte bara tänka på höga priser och räntor. Att spränga gränser och vara fabulös om så bara för ett par sekunder, det är gott nog. Och det är viktigt i vår tid, säger han.   

Tv-programmet RuPauls dragrace hade premiär i USA 2009 och har sedan dess sålts till flera länder, bland annat Thailand, Chile, Spanien, Nederländerna, Storbritannien och Frankrike.  

Till våren kommer den svenska versionen i SVT och Robert Fux ska axla rollen som RuPaul och programleda. 

– Drag är mod för mig på många sätt. Det är mod att pynta sig, det är mod att stå där, det är mod att uppträda. Så det är nånting att hylla. Och jag tror att det där är allmängiltigt, säger han. 

Turnerar under hösten

Robert Fux turnerar under hösten med en dragshow som möts av alla möjliga reaktioner runt om i landet. Från att barn vill klättra upp på scenen till tonåringar som värjer sig i stolen.  

– Det visar vilken kraft det finns i drag. Det är inte mellanmjölk och engagerar väldigt mycket.  

Se kulturprogrammet Sverige! på SVT Play, eller lördag den 12/11 klockan 19:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.