20000 slovaker samlades den 13 augusti 2024 för att protestera mot regeringen och kulturminister Martina Šimkovičová efter att hon avskedat flera kulturchefer i landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20000 slovaker samlades under tisdagen för att protestera mot regeringen och landets kulturminister. Se protesterna i klippet. Foto: TT, Reuters

20 000 i protest mot Slovakiens kulturminister: ”Går över alla gränser”

Uppdaterad
Publicerad

I Slovakien har kulturminister Martina Šimkovičová avskedat cheferna för landets nationalteater och nationalmuseum. Nu protesterar inhemska kulturaktörer och oppositionspartier och kräver ministerns avgång.

Det var förra veckan som Matej Drlička, chef för nationalteatern och Alexandra Kusá, chef för Slovakiens nationalmuseum, fick sparken av landets kulturminister Martina Šimkovičová.

Kulturministern motiverar teaterchef Drličkas avsked med att han är ”politisk aktivist” och ska ha föredragit utländska operasångare framför slovakiska.

I fallet med nationalmuseets chef Alexandra Kusás handlar det bland annat om att museets byggnad inte haft en slovakisk flagga på fasaden. Kusá har nu ersatts av Anton Bittner, en affärschef utan konstnärliga meriter.

Omfattande protester: ”Går över alla gränser”

Nu pyr missnöje och oro inom Slovakiens kulturscen. Flera stora kulturaktörer har gått ihop i en skrivelse där de menar att kulturministerns agerande hotar det oberoende kulturlivet i landet.

Under tisdagen samlades cirka 20 000 människor i protester i huvudstaden Bratislava med krav på kulturministerns avgång.

Protesterna arrangerades av oppositionspartierna Progressiva Slovakien och Frihet och solidaritet.

– Den regerande koalitionen och kulturminister Martina Šimkovičová går över alla gränser. Šimkovičová har bestämt sig för att förstöra nationella kulturinstitutioner och har avskedat kompetenta chefer utan anledning, säger Michal Šimečka, ledare för socialliberala Progressiva Slovakien, till nyhetsbyrån Reuters.

Har skadat Slovakiens egendom

Slovakiens kulturdepartement skriver på sin hemsida att avskedandet av cheferna är ”en vanlig praxis efter ett regeringsskifte och helt i enlighet med lagen”.

Kulturminister Martina Šimkovičová har hållit en presskonferens där hon menar att de avskedade cheferna har misslyckats i sitt ledarskap och att de har skadat Slovakien, rapporterar Reuters.

Vad gäller protesterna menar kulturministern att det handlar om att oppositionen och media vill underminera hennes auktoritet, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.