Peter Handke. Foto: AFP/TT

Protester mot Peter Handke väntas under tisdagen

Publicerad

I kväll tar Peter Handke emot sitt omstridda Nobelpris i litteratur. Under eftermiddagen och kvällen väntas protester mot pristagaren på Norrmalmstorg i Stockholm.

– Arrangören uppskattar att mellan 800 och 1500 personer kommer att delta, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen i region Stockholm.

Svenska Akademiens val av Nobelpristagare år 2019 har varit långt ifrån okontroversiellt och debatten om huruvida författaren Peter Handke borde tilldelats priset har pågått med full kraft sedan tillkännagivandet den 10 oktober.

– Utopin vore att kungen inte delar ut priset eller att Handke inte tar emot det. Vi kan inte vara tysta, oavsett vad som sker så måste vi veta att vi har gjort nånting, sade Teufika Šabanović​ till Kulturnyheterna tidigare i höst. Hon är talesperson och organisatör för manifestationen som kommer hållas i Stockholm under tisdagen.

Några av de som kommer tala vid demonstrationen är organisationen Srebrenicas Mödrar, den Pulitzerbelönade journalisten Roy Gutman, Le Monde-korrespondenten Florence Hartmann och Alida Bremer, litteraturkritiker, författare och översättare.

Polisen: Mellan 800 och 1500 personer kommer delta

Enligt Stockholmspolisen har manifestationen på Norrmalmstorg tillstånd mellan klockan 17 till 21.

– Arrangören uppskattar att mellan 800 och 1500 personer kommer att delta, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen i region Stockholm, till Kulturnyheterna.

Säkerheten kring Nobelfirandet i Stockholm är hög, men polisen vill inte kommentera om det är högre än vanligt.

– Det är alltid en stor polisresurs som arbetar med Nobel. Det är ett stort säkerhetspådrag med flera skyddsvärda personer och vi samarbetar med flera aktörer, säger Anna Westberg.

Kosovo, Albanien och Turkiet bojkottar

Under veckan har även tre länder, Kosovo, Albanien och Turkiet, beslutat sig för att bojkotta Nobelceremonin med anledning av att årets Nobelpris i litteratur går till författaren och dramatikern Peter Handke.

I ett mejl till SVT Nyheter skriver den albanska ambassaden att de har skickat ett mejl till Nobelstiftelsen där de skrivit att bojkotten rör sig om en ”protest mot Mr. Handkes stöd för Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.