I en gemensam debattartikel skriver Hanna Stjärne (SVT), Cilla Benkö (SR) och Christel Tholse Willers (UR) att den snabba utvecklingen i Polen bör ses som ett varnande exempel för de andra demokratiska länderna i EU.
”Om ett medielandskap politiseras så upphör möjligheterna att upprätthålla ett demokratiskt, kritiskt samtal och risken är att det tar mycket lång tid att återskapa”, skriver de.
”Riv upp besluten”
Nu kräver mediecheferna att den polska regeringen river upp lagen, som de menar är ett farligt avsteg i landets demokratiseringsprocess.
”Polen har tidigare varit det land i Östeuropa som gått före när det gäller att värna mediernas frihet. Därför är det särskilt beklagligt att klockan vrids tillbaka på ett sätt som få, om ens någon, kunde föreställa sig bara för något år sen.”
De uppmanar också den svenska regeringen att stärka skyddet för yttrandefriheten och försvåra för framtida regeringar att göra hastiga inskränkningar i yttrandefriheten, som i år firar 250 år.
Ska stärka patriotismen
Lagen innebär att finansministern både ska utse och kunna sparka chefer på de statliga tv- och radioföretagen.
Enligt tidningen Die Zeit leder lagen bland annat till att berörda medier på sikt ska få ”nationella uppdrag” för att stärka publikens ”patriotiska hållning”.
Lagen har kritiserats av såväl Europarådet som en rad internationella organisationer. Störst har protesterna varit i Polen, där tiotusentals personer demonstrerade mot lagen i helgen.
”Reparerar ett trasigt system”
Under måndagen svarade Polens utrikesminister Witold Waszczykowski på kritiken. Han menade att den nya lagen öppnar upp medierna för att rymma hela spektrat av politiska diskussioner, något de inte gjort förut.
– Vi reparerar ett mediesystem som varit trasigt under tidigare år i Polen, sade han under en presskonferens på måndagen.
EU-kommissionen tar upp Polens nya medielag till diskussion på onsdagen.