Villkoren och riktlinjerna för public service perioden 2020-2015 klubbades igenom i riksdagen under onsdagen. Foto: TT

Nya villkor för public service klubbat i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen beslutade idag om de kommande villkoren och riktlinjerna för public service när de röstade ja till regeringens proposition. Beslutet innebär bland annat att lokaljournalistiken ska stärkas och att public services kärnverksamhet ska utvidgas till internet.

– Det är med omsorg och allvar som SVT tar sig an uppdraget de kommande sex åren, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Beslutet innebär att public services uppdrag och villkor på många sätt kommer vara oförändrade i den kommande tillståndsperioden som börjar 2020 och sträcker sig till och med 2025. Utbudet ska också fortsättningsvis präglas av oberoende och ha potential att vara relevant för alla. Public services uppdrag att spegla förhållanden i hela landet och den variation som finns i befolkningen kommer även fortsättningsvis vara central.

För SVT och SR tillkommer också nya uppgifter i och med beslutet. De ska bland annat stärka sin lokaljournalistik i svagt bevakade områden men samtidigt ska de också ta hänsyn till de kommersiella mediernas förutsättningar när det gäller konkurrens.

– Ökade resurser till lokal journalistik ger extra kraft till den satsning på journalistik från hela Sverige som SVT är mitt uppe i, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

Kärnverksamheten utvidgas

En annan ny punkt är att public services kärnverksamhet ska utvidgas till att även gälla play-tjänster på internet och inte bara marksänd radio och tv. Det betyder att public service kan hänvisa till utbudet på sina play-tjänster när granskningsnämnden bedömer om företagen uppfyller sitt uppdrag.

– Mycket i den proposition som röstades igenom idag är bra för publiken. Ett stärkt online-uppdrag möjliggör ännu bättre tjänster och utbud digitalt, i en tid när medievanorna förändras snabbt, säger Hanna Stjärne i pressmeddelandet.

Play-tjänsterna är också centrala i den omstridda förhandsprövnings-frågan. Förhandsprövning innebär att public service ska anmäla nya, permanenta programtjänster, till exempel play-tjänster, till regeringen för godkännande. Systemet har kritiserats av både public service och kommersiella företag.

Förhandsprövningen kvar men förändras

I regeringens proposition tas det upp att public service har uttryckt att förhandsprövningen hotar oberoendet och strider mot yttrandefrihetsgrundlagen. Kommersiella medier anser tvärtom att systemet inte är tillräckligt eftersom det är public service som själva väljer vilka tjänster som ska prövas. Detta ändras i och med det nya beslutet och andra aktörer kommer att kunna anmäla de tjänster public service lanserar för förhandsprövning.

Många har också synpunkter på att det är just regeringen som fattar det slutliga beslutet i förhandsprövningen och uttrycker oro för att regeringen på så sätt kan detaljstyra public service-verksamheten. Kulturutskottet riktar en uppmaning till regeringen att tillsätta en utredning så fort som möjligt för att se över regeringens roll i förhandsprövningen av playtjänster. Riksdagen ställer sig bakom utskottets uppmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.