BBC och Sveriges Radio är två av de europeiska public service-medier som har högst förtroende, enligt undersökningen. Foto: TT

Public service viktigaste nyhetskällan i sju europeiska länder

Publicerad

Public service-medier är den viktigaste nyhetskällan i sju av åtta europeiska länder. Det visar en ny förtroendeundersökning av PEW research center. Sverige, Storbritannien och Nederländerna utmärker sig som länder där befolkningen har ett särskilt högt förtroende för public service.

48 procent av britterna, 39 procent av svenskarna och 37 procent av nederländarna ser sina public service-medier som den bästa källan till nyheter. I sju av de åtta undersökta länderna står också de lokala public service-medierna med högst förtroende för nyheter. Det visar en ny undersökning av medieattityder i Europa från PEW research center.

Undersökningen är baserad på cirka 2000 telefonintervjuer i respektive land, och inkluderar Sverige, Danmark, Storbritannien, Nederländerna, Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien. Spanien är det enda landet i mätningen där ett privat alternativ (Antena 3) har något högre förtroende än public service (TVE).  

Svenskar och britter toppar listan

Sverige och Storbritannien utmärker sig särskilt i undersökningen som landen med högst förtroende för public service. 73 procent av svenskarna och 71 procent av britterna säger att de har högre förtroende för SVT/SR respektive BBC än för kommersiella alternativ. Samtidigt anger 90 procent av svenskarna och 79 procent av britterna att de generellt litar på nyheter från public service-medier.

I Italien och Spanien är förtroendet lägre, där 42 procent håller public service högre än kommersiella alternativ, och 37 procent anser det motsatta.

Politisk åskådning påverkar

Precis som i de svenska mätningarna av SOM-institutet och Medieakademins förtroendebarometer i år är frågan om förtroende för public service påverkad av politisk åskådning. Men i PEW:s undersökning syns inte samma skillnader mellan höger och vänster-sympatier som framkommit i Sverige under våren, däremot märks dramatiska skillnader under frågan om populistiska partisympatier kontra icke-populistiska.

På höger/vänster-skalan syns små skillnader i förtroende i fem av de åtta europeiska länderna. I Danmark, Frankrike och Nederländerna är differensen på en procent, medan högersympatisörer i Sverige generellt har åtta procent lägre förtroende än vänstersympatisörer. Det placerar Sverige på femte plats i listan över minst skillnader, medan Spanien har den överlägset största skillnaden på 42 procent. Där är det vänsterorienterade tittare som litar mindre på public service.

Störst skillnader i förtroende uppmäts bland de som röstar på populistiska partier, som generellt litar mindre på public service. Även där hamnar Sverige på femte plats med 16 procents skillnad mellan populister och icke-populister. Störst skillnad har Spanien med 30 procent och minst har Danmark med nio procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.