Regeringen föreslår ett nytt deltagartak på 500 personer för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.
Förslaget kräver regeringsbeslut och därför är det inte klart när det kommer att börja gälla.
Men beskedet är ett dråpslag för livemusiken, som haft några månaders andhämtning under hösten.
– Jag pratade med en desperat arrangör precis nyss. Det är ju nästan ingen som kommer kunna genomföra något just nu, säger Joppe Pihlgern.
Restriktioner trots vaccinbevis
Svensk Live och Live Nation har tidigare varit positiva till att genomföra arrangemang med vaccinbevis.
Men från och med den 12 januari blir det sittande publik, högst åtta personer per sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen – även om publiken kan visa upp vaccinpass.
– Det gör det i stort sett omöjligt att genomföra nästan någonting. Man tar bort stående publik och lösningen med vaccinationsbevis, säger Joppe Pihlgren.
Smal film drabbas
Även i biografbranschen finns en uppgivenhet kring de nya restriktionerna som innebär tomma stolar mellan sällskap.
Peter Fornstam, vd på Svenska bio ser en risk för att smalare film drabbas för att göra plats för filmer som säljer mer biljetter, men även att premiärer kan behöva ställas in igen.
– Det blir en överlevnadsfråga igen. Premiärer på vårkanten kan behöva flyttas undan. Det är lite konstigt när man tänker på det, sen mars 2020 har det egentligen bara varit ett par veckor utan restriktioner.
Helena Eklund, marknadschef på Filmstaden, är kritisk till att restriktionerna kommer med så kort varsel.
– Det är en hel del som måste arrangeras om, vi har biljetter sålda in i nästa vecka, med bara två dagars varsel är det svårt. Det hade hjälpt med lite heads up.
Hon tror däremot inte att man i nuläget kommer behöva ställa in några premiärer utan att det går att lösa genom att visa populära filmer i flera salonger samtidigt.
Efterfrågar nya stödpaket
Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation Sverige, är besviken över att de nya restriktionerna införs utan att det samtidigt presenteras ytterligare stöd till kulturbranschen.
– Vi har framfört det här flera gånger: två år in i den här pandemin måste varje sånt här besked om nya restriktioner måste följas med besked om vilka stöd som kommer att finnas.
– Vi är tillbaka på ruta ett och jag förstår inte att man gör så här igen.
”Stora förluster snabbt”
Även Mikael Brännvall, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst, efterlyser ”kraftfulla och tydliga” ersättningar till branschen och trycker på att det måste gå snabbt.
– Privatteatrar behöver spela ungefär 100 föreställningar med 80-90 procent beläggning för att gå break even. Kan man då inte spela för fler än en mindre andel i salongen så blir det stora förluster snabbt, säger Mikael Brännvall.
– Regeringen måste också ta fram en plan för hur återöppnandet ska gå till. Det här är en bransch som jobbar med lång framförhållning. Det tar 6-18 månader från ett produktionsbeslut till premiär. Om inte branschen förstår hur regeringen tänker när det gäller att lätta på restriktionerna så kommer återöppningen bli dyr och onödigt utdragen, säger Mikael Brännvall.
Vill ha besked om slutdatum
Både Svensk Live och Live Nation efterlyser ett slutdatum för restriktionerna för att underlätta för planering och ombokning av biljetter.
– Vi behöver det, inte minst för att kunna ta hand om vår publik, säger Anna Sjölund.
Är det inte svårt att lova ett slutdatum när ingen vet hur smittläget ser ut?
– Det kan man inte utlova, men man kan säga ett första slutdatum eller ett datum när restriktionerna ska utvärderas. Vi behöver något att förhålla oss till.