Nadezjda Tolokonnikova, medlem i den ryska konstnärs- och aktivistgruppen Pussy Riot, visar sitt stöd till Ukraina genom att sälja NFT:er föreställande den ukrainska flaggan. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Pussy Riot säljer NFT-konst för att stötta Ukraina

Publicerad

Nadezjda Tolokonnikova, medlem i den ryska Konstnärs- och aktivistgruppen Pussy Riot, visar sitt stöd till Ukraina genom att sälja NFT:er föreställande den ukrainska flaggan, skriver NME.

NFT, Non-fungible token, är en typ av äkthetsbevis där ägarskapet lagras i en så kallad blockkedja. Blockkedjan hindrar sedan äkthetsbeviset från att kopieras. NFT finns bland annat i form av digitala konstverk.

Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikova är del av del av den nystartade organisationen Ukraine DAO, som kommer att släppa 10 000 NFT-konstverk föreställande den ukrainska flaggan, skriver NME.

Intäkterna från försäljningen kommer att gå till organisationerna NGO Proliska och Return Alive Foundation.

”En gest av solidaritet”

I en intervju med Decrypt förklarar Nadezjda Tolokonnikova beslutet att sälja NFT:s med den ukrainska flaggan.

– Det handlar om något mycket större än oss alla, det är en gest av ren solidaritet.

I ett inlägg på Twitter skriver Pussy Riot:

”Vårt mål är att samla in donationer till civila ukrainska organisationer som hjälper de som lider av kriget som Putin startat i Ukraina. Mycket stöd och kärlek till Ukraina.”

”Utländsk agent”

Ryssland kategoriserade i december Nadezjda Tolokonnikova som en ”utländsk agent”. Det är en benämning på medier, organisationer och privatpersoner som anklagas av Kreml för att vara utlandsfinansierade och ägna sig åt politisk verksamhet. Straffet kan bli höga böter.

Kategoriseringen utländsk agent riskerar dessutom att skrämma bort både samarbetspartners och källor, vilket gör det svårare för många journalister att utföra sina arbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.