Nadja Tolokonnikova spelar ryska riksåklagaren Jurij Tjajka i Pussy Riots nya video. Foto: Skärmdump från ”Tjajka”

Pussy Riot tillbaka – hånar ryska rättssystemet

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska konstnärskollektivet Pussy Riot är tillbaka med en ny musikvideo. ”Tjajka” är ett konstnärligt appendix till oppositionspolitikern Alexej Navalnyjs virala succéreportage om den ryska riksåklagarens kopplingar till korruption och organiserad brottslighet.

I december förra året publicerade den ryska bloggaren och oppositionspolitikern Alexej Navalnyj ett reportage på Youtube där han pekar på frapperande kopplingar mellan Rysslands riksåklagare Jurij Tjajka och den organiserade brottsligheten i Ryssland.

I dag kom Pussy Riot med ett konstnärligt appendix till reportaget.

Pussy Riot

I musikvideon ”Tjajka”  (Chaika på engelska) har Nadja Tolokonnikova, som är den mest kända av Pussy Riots medlemmar, satt på sig blå uniform och själv iklätt sig rollen som riksåklagaren.

Låter inte som punkbönen

Videon är inspelad i Moskva, bland annat i ett övergivet fängelse, och den är radikalt annorlunda om man jämför med den ursinniga punkbön de framförde i Frälsarkatedralen i Moskva för fyra för sedan. ”Tjajka” för snarare tankarna till M.I.A än till DIY-punk.

Låten har ett monotont men ändå medryckande beat och videon är en nattsvart satir över det ryska rättssystemet.

I en koreografi lika inspirerad av nordkoreanska militärparader som av Beyoncé låter Tolokonnikova Jurij Tjajka dansa i förgrunden medan kollegorna, också de i uniform, torterar och misshandlar fångar bakom riksåklagaren.

”Jag kan bo i Schweiz”

I Navalnyjs reportage hävdar han också att Tjajka-familjen äger fastigheter i Schweiz och ett lyxhotell i Grekland. Något som låttexten spinner vidare på.

”Jag älskar Ryssland, jag är patriot, men jag kan också bo i Shweiz om jag vill”, sjunger Tolokonnikova, enligt The Guardians översättning.

Texten handlar också om hur Kreml använder åklagarämbetet som ett vapen och anklagar och dömer sina politiska motståndare och friar sina vänner.

– Videon är en kommentar till regeringens sätt att använda vårt land som ett verktyg som kan göra dem rika, säger Nadja Tolokonnikova till The Guardian. Den politiska eliten rånar landet och åker sen utomlands och spenderar bytet.

Över fem miljoner människor har sett Navalnyjs reportage och nyligen publicerades även en engelskspråkig version. Jurij Tjajka själv har kommenterat reportaget och kallat det lögnaktigt.

Ryssland ett annat land i dag

Det är nästan på dagen fyra år sedan som fem av konstkollektivets medlemmar genomförde sin i dag världsberömda punkbön i Frälsarkatedralen. Ryssland har blivit ett annat land sedan dess, säger Nadja Tolokonnikova i en intervju med Vice om den nya videon. Hon nämner mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov för ett år sedan som den definitiva förvandlingen.

– Då fick vi lära oss att man inte bara kan fängslas för sina politiska åsikter utan också mördas på öppen gata, precis utanför Kreml. Det är många som fortfarande inte förstår att han är död, säger hon.

”Symbol för korruption och mord”

Hon hoppas att den nya videon ska få fler människor att känna att nu är det nog.

– Vi kräver att en utredning om Jurij Tjajka och hans familj. Förhoppningsvis kan vår video få folk att inse att vi inte kan leva i ett land där den som är ytterst ansvarig för det juridiska systemet samtidigt är en skinande symbol för korruption och mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet