På Queercon kan deltagare prova på ett flertal olika tv-spel, rollspel och lajv med fokus på hbtq-frågor. På konventet anordnas även workshops och paneldiskussioner på temat.
Fastän många av Queercons besökare är erfarna spelare och konventdeltagare, poängterar projektledaren Gabrielle Du Bourg vikten av ett spelkonvent som är queer.
– Vi är många som är queer som spelar, och vi får ju utrymmen ofta i till exempel vanliga rum. Men vi behöver också få skapa egna rum, där vi får spela och ta upp frågor som berör oss.
– Att kunna få spela spel där inte alla måste vara heterosexuella, säger Queercons projektledare Gabrielle Du Bourg.
Cosplay skapar förståelse
På Queercon ska besökarna kunna känna sig trygga och representerade, något som inte är alltid självklart i samhället, enligt Gabrielle Du Bourg.
– Det är ju trots allt en väldigt mansdominerad kultur, speciellt inom till exempel onlinespel. Jag skulle nog alltid våga säga ’jag är queer’ om jag sitter och spelar online med totala främlingar, säger Gabrielle Du Bourg.
Nathy Karlsson är en erfaren spelare och håller i en workshop om costumeplay – så kallad cosplay – konsten att klä ut sig till fiktiva karaktärer, där deltagarna kan sy sina egna dräkter.
– En dräkt är en dräkt och du kan vara vem som helst oavsett om det är en alien, en elvaårig flicka, en gammal man eller vad som helst. Du spelar bara en karaktär. Det leder till att man förstår att en person och en individ är mer än ett könsuttryck, säger Nathy Karlsson.
Brädspel om könsroller
Deltagaren Joar Lemhagen har skapat brädspelet ”Könsrollspelet”, där spelarna vinner genom att passa in så bra som möjligt i en könsstereotyp värld.
– Nästan hela spelet är satir. Det står i introduktionen till spelet att det här är ett sexistiskt spel, så du väljer om du vill spela mot spelet eller inte. Frågan är vad poängen med att vinna spelet egentligen är, säger Joar Lemhagen.
– Jag tror att jag gjorde för att kunna vill ha ett kreativt sätt att prata om könsroller och om genus, och om allt som har med det att göra.
Skapar en digital fristad
Alexandra Nilsson-Tofse har skapat ett dataspel som heter ”Sigrid det inre mörkret”, en kärleks- och ungdomshistoria där samtliga karaktärer är HBTQ-personer.
– Landet som det utspelar sig i – Videmo – är den värld som jag vill att vår värld skulle vara, där du kan leva helt utan fördomar när det gäller kön och sexualitet.
Alexandra Nilsson-Tofse berättar att hon vill skapa en alternativ värld för hbtq-personer.
– En fristad för hbtq-personer när vår värld känns för hård.