Synen på R Kellys musik är förändrad för alltid, menar Nöjesjournalisten Michelle Hallström. Foto: SVT/Antonio Perez/TT

Nöjesjournalisten om R Kelly: ”Vi såg mellan fingrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att r'n'b-stjärnan R Kelly döms till 30 års fängelse för flera brott, bland annat sexuella övergrepp. Men allmänhetens syn på honom förändrades redan 2019 i samband med dokumentären ”Surviving R. Kelly”, det menar nöjesjournalisten Michelle Hallström.

– Jag tror inte så många kommer att sjunga ”I believe I can fly” på sina bröllop, säger hon.

Redan 2019, innan han åtalades, kom dokumentären ”Surviving R. Kelly” som skildrade hans brott. Nöjesjournalisten Michelle Hallström menar att den var en ögonöppnare för många.

– Jag tror att det var en chock för många att se att hur en person som R Kelly kunde komma undan med så många saker när det fanns bevis, säger Michelle Hallström.

Ryktena om R Kelly fanns dock i musikbranschen långt innan dokumentären.

– Även vi som konsumenter visste om det, men vi såg mellan fingrarna. Det var som att hela världen låtsades att det regnar när det kom till R Kelly. Men när den här dokumentären kom in i våra vardagsrum och vi fick se hans offer i ögonen så gick det inte att se mellan fingrarna längre, säger Michelle Hallström.

Påverkar hans ikonstatus

R Kelly dömdes i september förra året för sexuella övergrepp, utpressning och mutbrott och under onsdagen står det klart att straffet blir 30 års fängelse. Domen påverkar också hans ikonstatus i r'n'b'-genren.

– Flera streamingplattformar har sagt att de inte kommer att tipsa om hans musik och tagit bort honom från sina spellistor, säger Michelle Hallström.

– Jag tror inte så många kommer att sjunga ”I believe I can fly” på sina bröllop eller skolavslutningar. Hans musik förknippas med något helt annat nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.