Den genomsnittlige svensken köper 50 plagg per år, enligt en undersökning från Myrorna. Samtidigt har många av oss garderoben full av kläder som inte används.
Modeindustrin står för uppemot 10 procent av de globala utsläppen – i en bransch som producerar mer och mer kläder. Bara mellan 2000 och 2015 så fördubblades världens textilproduktion.
Samtidigt måste de globala växthusgasutsläppen i princip halveras fram till 2030 om vi ska kunna klara Parisavtalets 1,5-gradersmål.
85 plagg i en hållbar garderob
Men hur ser en klädkonsumtion ut inom Parisavtalets gränser? Enligt en rapport från tankesmedjan Hot or cool institute i Berlin, så bör en hållbar garderob i ett land med fyra årstider bestå av runt 85 plagg. Beräkningen utgår från att plaggen är nyproducerade. Ytterkläder och skor är inkluderade i de 85 plaggen, men däremot inte underkläder.
– Vi är ju olika som människor, men det här är en garderob som bör kunna uppfylla en vanlig persons behov, utan att man har massa oanvända kläder liggande i garderoben, säger Luca Coscieme, en av forskarna bakom rapporten.
Ok att köpa fem nya plagg om året
I rapporten “Unfit, unfair, unfashionable” så uppskattar forskarna att en person kan köpa fem nyproducerade plagg per år för att utsläppen ska ligga i linje med Parisavtalet. Då utgår man från livscykelanalyser av ett genomsnittligt plagg på marknaden.
Andra sätt att minska kläders klimatavtryck är till exempel att köpa second hand, laga trasiga plagg och använda de kläder vi har längre.
– Att ha en ”rule of five” kan vara ett bra sätt att tänka kring vad som är en hållbar garderob. Men köper man till exempel second hand kan man tänka sig att man kan köpa fler än fem plagg om året, säger Luca Coscieme.