”Tintin i Kongo” sålde mycket bättre än vanligt under förra veckans rasismdebatt. Foto: Scanpix

Rasismdebatten säljer Tintinböcker

Uppdaterad
Publicerad

”Tintin i Kongo” är åter i centrum för en rasismdebatt. Dåligt för Tintins rykte, men bra för svenska bokhandlar och -förlag.

Den 25 september kom nyheten att konstnärliga ledaren Behrang Miri skulle rensa bort seriealbumet ”Tintin i Kongo” och övriga Tintin-titlar från ungdomsavdelningen Tiotretton i Stockholms Kulturhuset. Senare uppgifter från Kulturhuset sa att ”Tintin i Kongo” inte ens fanns i Tiotrettons bibliotek från början.

Nyheten väckte ändå en stormig debatt, kantad av både hot och nya argument mot rasism inom populärkulturen. Hergés 81 år gamla seriealbum ”Tintin i Kongo” har under lång tid kritiserats för att vara en rasistisk bok – något som allmänheten påmindes om under förra veckan.

Tintin på Kulturhuset

Omedelbar ökning

Men hos bokhandlare och förlaget märkte man inte precis av något Tintinhat. Där fick man tvärtom klirr i kassan. Hos nätbokhandeln Bokus har ”Tintin i Kongo” plötsligt seglat upp som nummer tre på topplistan över de mest sålda barn- och tonårsböckerna, och boken har sålt slut.

Kerstin Lager är pressansvarig på Bokus. Hon ser en solklar koppling mellan debatten och försäljningen:

– Den 24 september sålde vi noll exemplar av boken, och dagen efter sålde vi 40. Den första oktober slutade Tintinboken att sälja igen. Det var definitivt den här diskussionen som gjorde att vi sålde mer.

Ett stickprov hos Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i centrala Stockholm visar samma sak. Tidigare sålde man oftast noll Tintin-album i veckan, men förra veckan såldes tre. Det är inga svindlande siffror, men talar enligt personalen sitt tydliga språk.

”För att ta ställning”

På Tintins svenska bokförlag Bonnier Carlsen är den omtalade titeln – som trycktes senast år 2004 – slut. Lisa Lewin på förlagets pressavdelning ser att beställningarna ökade lite under september. Senast det skedde var i samband med biopremiären av Steven Spielbergs 3D-film.

– Man ser ofta en viss ökning i försäljningennär en bok blir omtalad, konstaterar Lewin.

Kerstin Lager har en egen teori om varför svenskarna valde att köpa boken som åter har anklagats för rasism:

– Jag tror att många hade läst 'Tintin i Kongo' som små, inklusive mig, och hade glömt hur den var. Folk blev nyfikna och ville ha boken för att kunna ta ställning själva i debatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tintin på Kulturhuset

Mer i ämnet