Ratades av regeringen – utsedda till årets folkbildare

Uppdaterad
Publicerad

Priset för årets folkbildare går i år till det svenska hårdrocksbandet Sabaton.

”Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt”, skriver föreningen Vetenskap och folkbildning i motiveringen.

Vetenskap och Folkbildning har utsett årets folkbildare och årets förvillare sedan 1987.

Sabaton uppmärksammas särskilt för sitt senaste album ”The War to End All Wars” som släpptes under 2022.

Där skildras första världskriget ur olika aspekter – från soldaters fasor på leriga slagfält till det storpolitiska spelet bakom kulisserna, skriver Vetenskap och Folkbildning.

”Sålunda har bandet under många år fått människor att intressera sig för historia och bättre förstå historia som vetenskap på ett sätt som ingen vanligtvis förväntar sig av musikartister.”

Kastades ut ur EU-spellista

Sabatons låt ”Carolus Rex”, vars titel syftar på Karl XII, fanns med på den Spotify-lista som regeringen släppte i samband med att Sverige tog över ordförandeskapet i EU.

Men bara dagar efter plockades låten bort. Anledningen var att regeringen uppmärksammades på att bandet gjorde en kontroversiell spelning på Krimhalvön 2015. Konserten organiserades av det ryska mc-gänget Nattvargarna som haft kopplingar till president Vladimir Putin.

”Detta är inget som vi vill ska associeras med det svenska ordförandeskapet”, skrev presstjänsten för det svenska EU-ordförandeskapet i ett mejl till Dagens Nyheter.

Kvällstidningarna årets förvillare

Den mindre åtråvärda utmärkelsen årets förvillare går till den som ”i Sverige under året, frivilligt eller av grov oaktsamhet, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat.”

I år får Aftonbladet och Expressen dela på ”priset”.

”De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar”, skriver Vetenskap och Folkbildning i motiveringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.