Föreningarna friades i tingsrätten, fälldes i hovrätten och frias nu av Högsta domstolen. Foto: TT

Rättegång mot mutanklagde kulturchefer

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot fem myndighetschefer som står åtalade för att ha låtit sig bjudas dyra middagar av Föreningen Svenska tonsättare och Sveriges kompositörer och textförfattare, rapporterar Sveriges Radio Kulturnytt.

De åtalade cheferna är verksamma vid myndigheterna Statens musikverk, Statens kulturråd och Konstnärsnämnden. Två representanter för Föreningen svenska tonsättare, FST, och Sveriges kompositörer och textförfattare, SKAP, åtalas även de, för givande av muta, enligt Sveriges Radio Kulturnytt.

Avslöjades 2014

Det var efter att P1-programmet Kaliber år 2014 avslöjade att Föreningen Svenska tonsättare bjudit statliga kulturmakthavare på påkostade julmiddagar under flera års tid, som Riksenheten mot korruption inledde en förundersökning. Föreningens ordförande Martin Q Larsson uppgav för Sveriges Radio att syftet med middagarna var att påverka makthavare inom branschen.

2016 beslutade åklagaren att även inleda en förundersökning mot Sveriges kompositörer och textförfattare, gällande de årliga vårfester organisationen hållit för sina medlemmar och för personer ur musik- och kultursverige.

Om cheferna döms riskerar de dagsböter. Samtliga åtalade förnekar brott.

”Små summor men en stor princip”

En av reportrarna som stod bakom Kalibers avslöjande 2014 var Andreas Lindahl, idag nyhetschef vid Sveriges Radio i Göteborg. Han tror att dagens rättegång kan få konsekvenser för kultursverige.

– Det är ganska små summor men en stor princip, hur påkostade får de här bjudmiddagarna vara. Blir det en fällande dom så finns det fler fält inom kultursverige som man kan granska, säger Andreas Lindahl till Sveriges Radios Kulturnytt.

Rättegången pågår fram till den 20 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.