Aron Flams bok ”Det här är en svensk tiger” beskriver enligt författaren svensk tystnadskultur och Sveriges undfallenhet gentemot Nazityskland under andra världskriget. På bokomslaget har den blågulrandiga tigern, känd från den så kallade vaksamhetskampanjen under andra världskriget, försetts med en armbindel med ett hakkors på och den har lyft ena tassen i en Hitler-hälsning.
I januari 2019 polisanmälde stiftelsen Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten till En svensk tiger, Aron Flam för att ha gjort intrång i upphovsrätten. I juni beslagtog polisen över 2000 exemplar av boken, men beslaget hävdes i augusti eftersom åklagaren inte presenterat tillräckliga bevis för att det skulle vara befogat att behålla böckerna i beslag.
Yttrandefrihet mot upphovsrätt
”Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt. Nu får domstolen göra den slutliga avvägningen mellan de motstående intressena i det här konkreta ärendet”, sade åklagare David Ludvigsson i ett pressmeddelande i juli.
Flam hävdar att den bearbetade versionen av tigern som syns på hans bokomslag borde utgöra ett eget verk och att EU:s copyrightdirektivs satirundantag innebär att han inte gjort sig skyldig till brott.
Marie Andrée, som både är ordförande i stiftelsen Beredskapsmuseet och advokat för museet, säger i förhör att hon sedan 2018 fler gånger kontaktat Flam och upplyst honom om att han på olika sätt använder En svensk tiger i strid med upphovsrättslagstiftningen.
Vill ha miljonskadestånd
Advokat Marie Andrée yrkar på skadestånd om totalt 1 500 000 kronor – 750 000 till Bertil Almqvists dotter och 750 000 kronor till Beredskapsmuseet med hänvisning till att Flam gjort vinst på sin bok och skada på verket (En svensk tiger).
Marie Andrée yrkar även på ett vitesförbud om en miljon kronor som föreslås börja gälla när domen kommer. Det betyder att om Flam skulle finnas skyldig och begå samma brott igen måste han böta.
Andrée vill även att vinsten på böckerna som togs i beslag ska förverkas av domstolen.
Aron Flam och hans advokat Monique Wadsted bestrider skadeståndskravet.
Varken åklagare David Ludvigsson eller Marie Andrée vill uttala sig i målet innan dom faller.
Mer om En svensk tiger och tidigare rättsprocesser i klippet.