Chiara Bersanis performance Gentle Unicorn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Chiara Bersanis perfomance och hör Dennis Dahlqvists recension i videon. Foto: Elizabeth Watson

Recension: Chiara Bersanis performance ”Seeking unicorns”

Uppdaterad
Publicerad

Koreografen Chiara Bersanis performance ”Seeking unicorns” är ett ömsint försök att återupprätta Enhörningen. Ett mytologiskt väsen som tidigare representerade det oskuldsfulla men som numer blivit en symbol för nystartade techföretag som är värda mer en än miljard dollar.

Chiara Bersani har ett slags medfödd benskörhet och är bara 98 centimeter lång vilket, enligt koreografen själv, gör mötet mellan hennes kropp och publiken högst politisk. Vi har inte tolkningsföreträde utan med hjälp av sin starka närvaro övertygar Bersani oss snabbt om att hon är ett bedårande sagoväsen.

Den här 40 minuter långa föreställning är både rörande och magisk. Enhörningen vaknar upp, känner sig för lite försiktigt med fingrarna och sträcker på sig. Hon kryper nyfiket fram till publiken på alla fyra och betraktar dom oskuldsfullt med sina stora, runda ögon.

Den vanligtvis mycket skygga enhörningen är förvånansvärt orädd. Hon släpper ut sin långa man och stegrar sig lustfullt med frambenen i luften. Hon skrattar till, sätter sig i knät på en man i publiken och tittar honom frågande i ögonen; som om hon försöker att hitta sin plats i tillvaron.

Bersanis verk speglar hur vår syn på enhörningar förändrats under de senaste decennierna; från att representera det oskuldsfulla till en symbol för det sällsynta, ja unika.

Och precis som sin rollfigur är Bersani unik men passar samtidigt inte in i normen. Så när hon återupprättar enhörningen så hedrar hon även alla som inte känner sig normala, inte passar in. Fint, eller hur?

Chiara Bersani är för närvarande på Europaturné. Hon uppträdde i Stockholm 11 -12 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.