Tonia Haddix och apan Tonka i ”Chimp crazy”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Chimp crazy” tar apornas parti, men andas freakshow vad gäller skildringen av människor. Foto: HBO

Recension: ”Chimp crazy” – uppföljaren till ”Tiger king”

Uppdaterad
Publicerad

I ”Tiger king”-skaparen Eric Goodes nya dokumentär har han hittat en minst lika excentrisk vilddjursentreprenör som Joe Exotic: Apmogulen Tonia Haddix – självutnämnd ”Dolly Parton of chimps”. Som väntat är ”Chimp crazy” galen, stötande, fängslande, rörande och etiskt mycket tveksam.

I ”Chimp crazy” får vi följa Tonia Haddix – schimpansentreprenör som tar över ett apstall från de förra ägarna, som har blivit stämda för vanvård.

Haddix ligger i ständig strid med djurrättsorganisationen Peta och skyr inga medel för att få behålla sina ”bebisar”. Flera av dem har synts i Hollywoodfilmer och reklamer så långt tillbaka som 80-talet.

Streamingtips

Metoden lämnar dålig eftersmak

Den som älskade galenskaperna i ”Tiger king” kommer inte att bli besviken på den uppföljande dokumentären och den är både välgjord, galen, gripande och stötande.

Men regissören Eric Goodes tillvägagångssätt och journalistiska metod lämnar en dålig eftersmak. När han stirrar sig blind på sin huvudpersons excentricitet glöms de som borde ställas till svars bort.

Se en bit ur dokumentären och hela recensionen i klippet.

Chimp crazy

Visas på: Max

Av: Eric Goode

Premiärdatum: 18/8

Betyg: 3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Streamingtips

Mer i ämnet