Nova och Alice får en trea i betyg av SVT Kulturnyheterna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klipp ur filmen och hör varför kritiker Sofia Olsson gillar filmen. Foto: Nordisk film

Recension: ”Nova & Alice” av Emma Bucht

Uppdaterad
Publicerad

”Hela grejen är högst osannolik, som om Sanna Nielsen och Miriam Bryant åkte på turné tillsammans” tycker Kulturnyheternas kritiker Sofia Olsson som trots det tycker ”Nova & Alice” är det en lyckad film

Kärlek på scen kan vara idiot-romantiskt. Tänk att vara kär och sjunga inför en jättepublik! I nyversionen av filmen A star is born gnistrar det så mycket mellan Lady Gaga och Bradley Cooper när de sjunger tillsammans att alla trodde de var ett par på riktigt.

Hedda Stiernstedt och Josefin Asplund som Alice och Nova når kanske inte riktigt upp till Gagas och Coopers höjder, men kemin finns onekligen där.

Schlagerstjärnan Alice står och stampar i karriären medan stjärnskottet Nova prisas med grammisar och festar hela nätterna. Det enda de har gemensamt musikaliskt är sin manager, och han tvingar ut dem på en gemensam sommarturné.

Hela grejen är högst osannolik, som om Sanna Nielsen och Miriam Bryant åkte på turné tillsammans. Allt går också ohyggligt fort, från vårens grammisgala till sommarturné. Nova får förvånat uttrycka en brasklapp ”brukar man inte planera sånt här flera år i förväg?” men det är bara att tugga i sig och hänga med på turnébussen.

Alla sjunger bra, och musiken är specialskriven av exempelvis First Aid Kit, Molly Sandén och Elias Kapari. Hitten ”Sjunger om dig” har redan släppts som en teaser.

Josefin Asplund och Adam Pålsson kommer fram som riktigt bra skådespelare. Johan Rheborg börjar spela typiskt Rheborgskt (en pladdrig manager) men lugnar så småningom ner sig och blir riktigt bra. Hedda Stiernstedt har tyvärr fått den blekaste rollen att jobba med och framstår som väl präktig, i de intimare scenerna kommer hon fram med fler nyanser.

Regissör Emma Bucht är en erfaren humor-regissör med tv-serier som Kärlek och anarki, Solsidan och Bonusfamiljen på cv:t. Hon har bra känsla för komisk tajming och smyger in humor även i de mörkare scenerna.

Den här filmen kommer säkert att bli utskälld för allt möjligt, som svenska underhållningsfilmer ofta blir. Jag tycker om den. Framförallt för att den vågar, och lyckas, vara romantisk. Jag bryr mig om Nova och Alice och vill att de ska bli lyckliga. Det är själva förutsättningen för en romantisk dramakomedi.

Filmrecension: Nova & Alice

Betyg: 3
Regi: Emma Bucht
Manus: Jonna Bolin-Cullberg, Bengt Braskered
I rollerna: Hedda Stiernstedt, Josefin Asplund, Johan Rheborg, Adam Pålsson mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.