Refused vid splittringen 1998. Från vänster; Kristofer Steen, David Sandström, Jon Brännström och Dennis Lyxzén. Foto: Scanpix

Refused-gitarrist gör debut som operaregissör

Uppdaterad
Publicerad

Att Refuseds återförening och världsturné bara var en engångsgrej tycks stämma. Nu kliver Kristofer Steen i en helt ny roll.

I januari i år kom nyheten: Refused är tillbaka! Hardcoremusikens inflytelserika legendgrupp från Umeå splittrades för 14 år sedan, med ett pressmeddelande som löd: ”Refused are fucking dead”. Sedan dess har medlemmarna haft andra musikprojekt igång. Bland annat har sångaren Dennis Lyxzén börjat skriva en bok om Refused.

Men i år bestämde musikerna sig för att ge publiken vad publiken vill ha. Under året har de gjort flera enorma konserter, bland annat på Coachella-festivalen i USA och Way Out West i Göteborg, och nyligen bekräftades ytterligare några turnédatum hemma i Sverige.

Bara tillfälligt tillbaka

Det har aldrig varit tal om någon permanent återförening för Refused. När Kulturnyheterna pratade med sångaren Dennis Lyxzén tidigt i år, sa han att det här bara är tillfälligt, och att bandmedlemmarna snart ska återgå till sina andra projekt. Och nu kommer en bekräftelse på det.

Refuseds gitarrist Kristofer Steen jobbar nu med NorrlandsOperans uppsättning av Puccinis ”La Bohème”. Han har studerat just operaregi på Operahögskolan i Stockholm, och om precis tre månader gör han debut som regissör på scenen.

”Jag dras till det råa, nerviga och smutsiga”

Kontrasten mot den hårda hardcoremusiken blir stor.

– Naturligt dras jag till det råa, nerviga och smutsiga. Till en början var jag nästan rädd för att ta mig an något som är så uteslutande vackert. Men jag tror att det behöver finnas friktion mellan materialet och regissören för att det ska bli riktigt bra, säger Kristofer Steen i ett uttalande.

”La Bohème” får premiär den 28 februari, i Umeå. Föreställningen kommer även att turnera under hösten 2013.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.