Inspelning av filmen Jag är Zlatan, 2021. Foto: TT

Så vill regeringen locka film- och tv-inspelningar till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om rabatter på film- och tv-inspelningar i Sverige har varit en långkörare. I höstas meddelade regeringen att branschens förhoppningar delvis blir verklighet. Nu lägger man fram ett förslag på hur rabatten ska se ut.

Filmsbranschen har länge efterfrågat en produktionsrabatt där staten hjälper till med kostnaderna för inspelningar i Sverige. Syftet är att fler produktioner ska välja svenska inspelningsplatser.

Branschen har pekat på att många andra Europeiska länder redan infört produktionsrabatter, vilket har gjort att inhemska produktioner flytt utomlands.

I september presenterade dåvarande kulturminister Amanda Lind (MP) att regeringen kommer att lägga 100 miljoner kronor per år på filmrabatten. Beskedet välkomnades av branschen, även om Film och tv-producenterna och Tillväxtverket tidigare hade rekommenderat en budgetpost på 300 miljoner kronor.

– Glädjen att systemet införs är större. Att höja nivån från ett år till ett annat är lättare, sade Eva Hamilton, ordförande för Film- och tv-producenterna.

Ska bli permanent från 2022

Nu är det klart hur regeringen vill att rabatten ska fungera.

Stöden ska gå till produktion av spelfilm, dokumentärfilm, dramaserie eller dokumentärserie och kommer att hanteras av Tillväxtverket, skriver man i ett pressmeddelande. De 100 miljoner kronorna per år ska bli permanenta från och med 2022 och rabatten på produktionsutgifterna föreslås ligga på 25 procent.

– Med de arbetstillfällen produktionsincitamentet ger kan vi både behålla filmkompetens i Sverige, stärka återväxten för svensk film och gynna regional utveckling, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) i pressmeddelandet.

För att en produktion ska få ta del av rabatten behöver inspelningen genomföras helt eller delvis i Sverige.

Regeringen föreslår även att totalbudgeten för en rabatt-berättigad spelfilm måste uppgå till minst 30 miljoner kronor, minst 10 miljoner kronor för en dokumentärfilm och dramaserie och minst fem miljoner kronor för en dokumentärserie.

Förslaget kommer nu att skickas på remissrunda till myndigheter och organisationer fram till den 8 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.