Studieförbunden får mindre pengar i budgeten för nästa år. I stället vill regeringen satsa på yrkesutbildningar, berättar utbildningsminister Mats Persson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studieförbunden får mindre pengar i budgeten för nästa år. I stället vill regeringen satsa på yrkesutbildningar, berättar utbildningsminister Mats Persson. Foto: Mikael Eriksson

Regeringen drar ner på anslag till studieförbund: ”Prioriterar”

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbunden får mindre pengar i budgeten för nästa år. I stället vill regeringen satsa på yrkesutbildningar, enligt utbildningsminister Mats Persson (L).

– Många politiker har historiskt sett lovat allt till alla men det fungerar inte nu när vi har tuffa tider och då måste vi prioritera och då prioriterar vi utbildningar som leder till riktiga jobb, säger han.

Omprioriteringen innebär att det nästa år blir 250 miljoner mindre till Studieförbunden, som i nuläget får cirka 1,8 miljarder per år. Året därpå minskar anslagen med 350 miljoner och året därefter 500 miljoner i jämförelse med 2023 års nivå.

Mer pengar blir det till Folkhögskolorna, 100 miljoner årligen, och yrkesutbildningar, enligt budgetsatsningar som presenterades i förra veckan.

Studieförbundens finansiering har tidigare mött skarp kritik från Riksrevisionen och Mats Persson återkommer i intervjun med SVT till fusk med pengar som delats ut. Förbunden själva har redan på förhand uttryckt att minskade anslag vore fel väg att gå.

Hör Mats Persson (L) i klippet ovan.

”Ett dråpslag”

Studieförbundet Vuxenskolans förbundschef Johan Fyrberg är inte förvånad över beskedet om nedskärningar, däremot är han chockad över omfattningen:

– Det här är ett dråpslag för folkbildningen i Sverige. Det var en betydligt större neddragning än vad vi hade förväntat oss och vad som är rimligt i den tiden vi befinner oss i, säger han till SVT.

Beskedet innebär en rejäl nedmontering av verksamheten på minst trettio procent uppger Johan Fyrberg och menar att det i sin tur påverkar demokratin.

– Folkbildningen når inte minst människor som står längst ifrån samhället, längst ifrån arbetsmarknaden. Det är genom att engagera de här grupperna som man håller samman i ett land, säger han.

Även Lawen Redar (S), kulturpolitisk talesperson, är kritisk och ställer sig frågande till varför beskedet kommer innan folkbildningsutredningen är klar.

”Här tar man bort en tredjedel av studieförbundens pengar och fråntar Folkbildningsrådet uppgiften att fördela pengar mellan studieförbunden och folkhögskolorna. Det här är en helt annan modell för folkbildningen. Statsrådet anpassar sig efter SD:s politik på folkbildningsområdet,” skriver hon till SVT.

Hör Johan Fyrberg i klippet nedan.

studieförbund johan fyrberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studieförbundet Vuxenskolans förbundschef Johan Fyrberg beskriver regeringens besked som ”ett dråpslag”. Foto: Ola Hedin/pressbild/Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.