Det har nu gått fem dagar sedan Medin greps, anklagad för att ha förolämpat Turkiets president Erdogan. Anklagelserna kopplas till en händelse i Stockholm i januari 2023, då en docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes upp och ner utanför Stockholms stadshus. Detta utfördes av nätverket Rojava-kommittéerna, som bestämt förnekar att Medin på något sätt var delaktig i aktionen.
Tala klarspråk
Dockmanifestationen kom när den svenska ansökningsprocessen till Nato var i ett känsligt läge. Både utrikesminister Tobias Billström och statsminister Ulf Kristersson fördömde dockprotesten med skarpa formuleringar.
”Det är inget land som hade accepterat att man genomför skenavrättningar av demokratiskt folkvalda ledare”, menade dåvarande utrikesministern.
– Det handlade ju om att vi kände oss utpressade, eller snarare att ministrarna kände sig utpressade under Nato-processen, menar Amanda Sokolnicki, politisk chefredaktör på Dagens Nyheter.
Hon menar att det just därför är viktigt nu att regeringen talar klarspråk med den turkiska regeringen och kräver att Joakim Medin släpps omedelbart.
– Det var tydligt redan då att det var ett stort misstag av en svensk regering att be om ursäkt för svensk yttrandefrihet inför en man som inte respekterar omvärlden överhuvudtaget. Nu måste man visa det.
”Oehört angeläget”
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard säger att hon ska ta upp ärendet med sin turkiska kollega i samband med Natomötet senare i veckan.
– Och jag kommer då naturligtvis att framföra till min turkiska kollega hur oerhört angeläget det här är för Sverige, och hur angeläget det är att Joakim Medin får komma hem.
Men journalisten och samhällsdebattören Kurdo Baksi tycker att det är fel av regeringen att vänta till torsdag.
– Jag hoppas att Sveriges utrikesminister, så fort som möjligt, kallar upp Turkiets ambassadör och säger att vi inte accepterar er definition av journalistik och terrorism, förklarar Baksi.
Han är orolig för att Medin kan komma att bli en bricka i den politiskt pressade Erdogans maktspel.