Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren hur man ser på beskedet från regeringen. Foto: TT

Regeringen går vidare med Operans renovering

Uppdaterad
Publicerad

Projekteringen för en renovering av Kungliga Operan får klartecken av regeringen. Samtidigt får Kungliga Hovkapellet beskedet att man får repetera i huset även efter renoveringen – dock utan att utrymmena utökas.

Projekteringen beräknas pågå i tre år. Senast i juni 2026 stängs operahuset i Stockholm inför renoveringen. Planen är att man ska kunna flytta in igen under 2031.

När förstudien presenterades i våras kom kritik från Operan. Man beskrev bland annat ett förslag om att flytta Hovkapellets repetitioner till Musikaliska som ”en logistisk mardröm”.

Planen är nu i stället att orkestern ska få repa under samma tak även i framtiden.

– Vi vet att Kungliga hovkapellet är en otroligt viktig och essentiell del av operans verksamhet. Därför lämnar vi samtidigt som vi ger beslut om projektering också ett uppdrag till Statens fastighetsverk att omdisponera ytor så att man kan rymma även Kungliga Hovkapellet och deras replokaler, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Vill ha dialog

Senast den 31 augusti ska Statens fastighetsverk redovisa uppdraget. Om någon annan verksamhet måste stryka på foten för att få plats med Hovkapellet kan inte Liljestrand svara på.

– Tanken är att de nu ska föra en dialog med berörda parter, inte minst med Operan för att titta på hur man på bästa sätt ska göra det här, säger hon.

Operan har också efterlyst nya och större repetitionslokaler för Kungliga Baletten. Man har även önskat dubbelt så många publikplatser och egen foajé till en ny scen för barn och unga, samt en ny entré mot Kungsträdgården.

”Stänger inga dörrar”

Men Operans alternativ innebär en större utbyggnad, med en högre kostnad som regeringen inte är beredd att betala för. Regeringen är dock öppen för hjälp från privata krafter.

– Från regeringens håll stänger vi inga dörrar. Finns det intresse för privata finansiärer att gå in och med gemensamma krafter försöka få till en större utbyggnad så lämnar vi den dörren på glänt, säger Parisa Liljestrand.

Hon poängterar samtidigt att eventuella privata donatorer måste ge sig in i projektet snarast.

– Det gynnar projekteringsfasen att man så tidigt som möjligt vet förutsättningarna. Det är ju alldeles uppenbart att det är bråttom att få beslut på plats. Det gynnar Operan, det gynnar verksamheten och det gynnar också byggnaden.

Fakta: Renoveringen av Kungliga Operan

Genom åren har flera olika förslag om att renovera det slitna operahuset i Stockholm legat på flera regeringars bord.

Det nuvarande förslaget, som presenterades i en förstudie i april, kostar 3,1 miljarder kronor och innebär att Operan håller stängt i fem år med start sommaren 2026.

Regeringen har nu gett grönt ljus för projektering, alltså utrednings- och förberedelsearbete, för vilket Statens fastighetsverk får upp till 325 miljoner kronor.

I förstudien finns bland annat planer på en ny och permanent scen för barn och unga i den så kallade rotundan.

Operan har presenterat ett alternativ som skulle kosta 3,95 miljarder och som innehåller en större utbyggnad med dubbelt så många publikplatser och egen foajé för barn- och ungdomsscenen, tre balettsalar och en ny entré mot Kungsträdgården lik den som fanns när huset byggdes. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.