Svenska instituten i Rom, Aten och Istanbul – de så kallade medelhavsinstituten – fick inga pengar när den nya regeringen presenterade sin budget i oktober. Enligt regeringsformen måste regeringsärenden förberedas på ett korrekt sätt. Frågan är om så har skett i det här fallet. Det är det som den moderata riksdagsledamoten Maria Abrahamsson nu vill att konstitutionsutskottet prövar.
”Talibanpolitik”
Nyheten om att pengarna till instituten skulle dras in orsakade en rejäl storm i mediesverige, inte minst i sociala medier, och fick mycket kritik.
”Ren talibanpolitik att föreslå nedläggning av våra viktiga kulturinstitut i Medelhavs-området.” Skrev före detta utrikesminister Carl Bildt på Twitter.
Ändrade sig
Regeringen backade senare till viss del, och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, sa i en intervju med Kulturnyheterna att man skulle utreda frågan.
– Det här är ju inte ett förslag för 2015 utan det gäller för 2016 och 2017. Därför så känner vi att vi har gott om tid att lyssna på all den kritik som har kommit, men också den fakta och de konsekvenser som man belyser så att vi kan se om det föranleder att vi behöver göra ett annat ställningstagande, sa Helene Hellmark Knutsson.
Baklängesutredning
Det är detta – något omvända sätt – att sköta frågan som Maria Abrahamsson kritiserar i sin anmälan:
”Det är naturligtvis en bakvänd ordning att i en proposition till riksdagen föreslå att instituten inte längre ska få statlig finansiering – och därmed i praktiken läggas ned – och därefter inleda en beredningsprocess, som syftar till att få underlag för att kunna bedöma om instituten är värda att bevaras.”
Nu har regeringen ju ändå backat, varför anmäla?
– Det är vår uppgift i KU att se om förslag är korrekt beredda. Oavsätt vad det är för färg på regeringen vill vi väll alla att förslagen som landar på Riksdagens bord ska vara genomtänka och kloka, eller i varje fall ordentligt förberedda, säger Maria Abrahamsson till Kulturnyheterna.
Vad tror du om sannolikheten att du får stöd för din kritik i KU?
– Det vet vi ju inte ännu. Anmälan ligger nu på KU:s bord och KU beslutar om de ska ta upp den. Problemet för statsrådet är att hon i det här fallet faktiskt medgav för Sveriges radio att beredningen inte var tillräcklig, säger Maria Abrahamsson.
Kulturnyheterna har sökt Helene Hellmark Knutsson för en kommentar.