Sedan tidigare finns två förslag till utbyggnad respektive renovering av Kungliga Operan i Stockholm. Regeringen vill dock ha ett nytt alternativ och ger nu Statens Fastighetsverk i uppdrag att ta fram underlag för ett sådant.
Till skillnad från det kostsamma förslaget ”Ny opera i operan” innebär detta tredje alternativ ingen utbyggnad, men ska tas fram i samarbete med Kungliga Operan för att uppfylla verksamhetens behov för lång tid framåt.
– Det här är ett realistiskt sätt att ta sig an ett långdraget bekymmer där vi ska se till att värna det kulturarv vi har i form av operahuset och byggnaden, men där vi också ska ge möjlighet till fortsatt verksamhet i världsklass, säger Parisa Liljestrand.
Nej till utbyggnad
Senast den 30 april i år ska Statens Fastighetsverk lämna in underlag för det nya alternativet till regeringen. Detta får till skillnad från ”Ny opera i operan” inte innebära någon utbyggnad av det befintliga operahuset.
– Därefter ska regeringen fatta beslut om en förstudie som beräknas pågå under ett år och som sedan ska mynna ut i ett konkret projekt där vi kan se kostnader och tidsplan och som regeringen får ta ställning till, säger Liljestrand.
Parisa Liljestrand beskriver ”Ny opera i operan”, vars kostnad tidigare beräknats till 7 miljarder kronor som ”ett mycket orealistiskt alternativ”.
VD:n försiktigt positiv
Kungliga operans vd Fredrik Lindström är tydlig med att det ”inte är bra” att processen dragit ut på tiden. Samtidigt är han positiv till att ett nytt alternativ begärts men understryker vikten att man snabbt kan komma i mål med projektet som är operahuset.
– Vi måste skyndsamt komma vidare och komma i mål. För huset mår ju inte bra, vi har incidenter varje vecka, säger han till Kulturnyheterna.
Se skadorna samt Lindström om beslutet i klippet ovan.
Se ett inslag om Kungliga operans renoveringsbehov i ett inslag från 2022: