Regissören Audrey Diwan: ”Jag har alltid velat komma hit till Fårö”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året vann franska Audrey Diwan guldlejonet på Venedig filmfestival för sin filmatisering av Nobelpristagaren Annie Ernaux självbiografiska bok “Omständigheter”. Nu besöker hon Bergmanveckan på Fårö som hedersgäst. 

– Jag sa ja direkt, jag har alltid velat komma hit till Fårö, säger Audrey Diwan.  

Årets Bergmanvecka har temat synd och skam, teman som den franska hedersgästen och regissören Audrey Diwan har utforskat med sin prisade film “Omständigheter”.  

Filmen handlar om ett dramatiskt illegalt abortförsök på 1960-talet och om kampen för att få skriva. 

– Hur pratar vi om kvinnors kroppar och sexualitet. Det handlar båda mina filmer om, och jag tror det finns en frihet nu som vi måste använda oss av.

För Bergmanveckan har Audrey Diwan valt ut Ingmar Bergmans film “Smultronstället” för sättet den skildrar tid på. Men hon hyllar flera av hans filmer.

– Jag tycker att den brutala ärligheten i hans dialoger är slående.

Gör mjukporr-klassiker

Audrey Diwan började sin yrkesbana som skrivande journalist innan hon tog steget till att bli filmregissör.

Och inför arbetet med sin kommande film, en nytolkning av den franska mjukporr-klassikern ”Emmanuelle” från 1974, såg hon om flera av Ingmar Bergmans filmer.

– Särskilt ”Persona” inspirerar mig i hur man kan arbeta när man ska filma två personer och växla mellan deras ansikten.

Filmen bygger på en bok av Emmanuelle Arsan och räknas som en av de mest framgånsrika franska böckerna genom tiderna. I huvudrollen kommer att spelas av franska Noémie Merlant, känd för sin roll i “Porträtt av kvinna i brand” och “Tár”.

Årlig sommarfestival

Filmfestivalen Bergmanveckan grundades 2004 och är en årlig sommarfestival i Ingmar Bergmans minne.  

Under veckan hålls filmvisningar, teaterföreställningar och samtal i Ingmar Bergmans anda. Genom åren har man lockat till sig flera internationella namn. I år gästas festivalen bland annat av skådespelerskan Audrey Plaza och den iranske och Oscarsprisade regissören Ashgar Farhadi. 

I klippet ovan hör du mer om regissören Audrey Diwans relation till Ingmar Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.