Filmen Psykos i Stockholm skildrar en mor- och dotterrelation i kris, när mamman drabbas av ett psykiskt sammanbrott. Foto: Oskar Idin/SVT

Hennes mamma fick psykos – nu gör Maria Bäck film av upplevelsen

Uppdaterad
Publicerad

I sin nya film gestaltar regissören Maria Bäck en barndomsresa där hennes mamma drabbades av en psykos. Kulturnyheterna träffade henne för att prata om en annorlunda mor- och dotterrelation, och beslutet att skildra en förälders psykiska sammanbrott.

Maria Bäck har tidigare skildrat relationen med sin mammas psykiska ohälsa i dokumentären Mother is God från 2013. Nu gör hon spelfilmsdebut med Psykos i Stockholm som även den bygger på egna erfarenheter.

I filmen reser en mor och dotter till Stockholm för att fira dotterns 14-årsdag. Redan på tåget börjar mamman bete sig annorlunda – hon drabbas till slut av en psykos och blir inlagd. Dottern lämnas ensam att upptäcka Stockholm. 

– Jag har själv saknat att se den här relationen speglad i filmer, att se en annorlunda mamma- och dotterrelation, säger Maria Bäck. 

Hon beskriver mamman som en komplex karaktär.

– Hon är underhållande men beter sig samtidigt hjärtekrossande, ändå är man inte osäker på att mamman alltid vill sin dotters bästa, säger Maria Bäck.

Självupplevda erfarenheter 

Psykos i Stockholm invigde Göteborgs filmfestival i januari. Filmen bygger på Maria Bäcks egna erfarenheter av en mor som gick in i psykoser. Hon har tidigare skildrat relationen med mamman i dokumentären Mother is God från 2013, som var hennes examensarbete från Danska filmskolan.

– För mig har det varit naturligt att arbeta med något som ligger nära min kärna, men sen handlar inte den färdiga filmen om mig och min mamma, den handlar om den specifika relationen i filmen, säger hon.

Det personliga i konsten

Att använda sig av självbiografiskt stoff anses ibland känsligt ur integritetssynpunkt. Norska författarna Karl Ove Knausgård och Vidgis Hjorth har båda fått kritik från sina respektive släktingar efter att ha gett ut sina autofiktiva böcker.

Maria Bäck har också mötts av skepsis.

– Jag minns ett filmmingel där en manlig producent sa att 'om du gör den filmen kommer du aldrig att få göra en film igen'. Han sa att 'det får män som skriver litteratur göra, lämna det åt Knausgård', säger Maria Bäck.

Hon frågar sig varför det anses känsligt att skildra det personliga i konsten.

– Jag tror att det handlar mycket om konstiga idéer i filmvärlden, om vad som är fint och vad som är prestige, och det skiter jag fullständigt i, säger Maria Bäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.