Björn Andrésen Foto: Mario Tursi

Rekordmånga svenska filmer till Sundance filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

I år är rekordmånga svenska långfilmer med och tävlar i Sundance, amerikanska festivalen för indiefilm. Det handlar om fyra filmer, från dokumentärer till psykologiska thrillers.

Bland de uttagna filmerna finns två dokumentärfilmer: Världens vackraste pojke av Kristian Petri och Kristina Lindström samt Sabaya av Hogir Hirori.

– Totalt tio dokumentärer tävlar i årets World Cinema Documentary Competition, varav två är svenska. Senast det skedde var 2012 med Searching for Sugar Man och Big Boys Gone Bananas!*. Svensk dokumentärfilm har ett fantastiskt track record på Sundance, och vi är oerhört stolta över årets filmer, säger Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på utlandsenheten vid Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Uttagna är även Frida Kempffs psykologiska thriller Knackningar, och Ninja Thybergs Pleasure. Dessutom är en svensk samproduktion med i tävlingen, filmen Flee av Jonas Poher Rasmussen.

Om filmerna

Världens vackraste pojke – Kristian Petri och Kristina Lindström

– Det är femtio år sen regissören Luchino Visconti utnämnde Njörn Andrésen till Världens vackraste pojke, i rollen som Tadzio, i legendariska Döden i Venedig. Björn brukade kalla den ”filmen som förstörde mitt liv”. Men vem var den här pojken? Och vad var det som hänt i hans liv? Det är en resa genom ofrivillig strålglans och svartaste mörker, beskriver Kristina Lindström.

Sabaya – Hogir Hirori

Med bara en mobiltelefon och en pistol riskerar Mahmud, Ziyad och deras grupp sina liv för att försöka rädda yazidiska kvinnor och flickor som hålls fångna av IS som sabaya (sexslavar) i det farligaste lägret i Mellanöstern, Al-Hol i Syrien.

Knackningar – Frida Kempff

När Molly flyttar in en ny lägenhet börjar hon höra knackningar från övervåningen. Sakta blir hon övertygad om att någon i huset är instängd mot sin vilja. Molly, gestaltad av Cecilia Mlocco, konfronterar sina grannar men ingen verkar höra det hon hör. I sin jakt på sanningen inser hon snart att ingen tror på henne, och snart börjar hon tveka på sig själv ​– en fruktansvärd insikt som får hemska konsekvenser.

Pleasure – Ninja Thyberg

Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. Bella, en ung och ambitiös 20-åring, åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Pleasure är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer. I huvudrollen syns filmdebuterande Sofia Kappel som spelar mot i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Filmen togs tidigare i år ut till Cannesfestivalens Official Selection för 2020.

Flee - Jonas Poher Rasmussen

En animerad dokumentär av den dansk-franske regissören Jonas Poher Rasmussen. Filmen berättar den sanna historien om en man som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Amin kom från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Som 36-åring är han en framgångsrik akademiker och gift med sin killkompis. En sedan 20 år tillbaka dold hemlighet riskerar att rasera det liv han har byggt upp. För första gången berättar han sin historia för en nära vän. Flee är en samproduktion mellan Danmark, Norge, Sverige och Frankrike

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.