2016 har varit ett mörkt år för pressfriheten, enligt organisationen CPJ, som i en rapport som publicerades under gårdagen skriver att 259 journalister i dagsläget sitter fängslade runt om i världen.
Siffran är den högsta sedan 1990, då organisationen inledde sin kartläggning av pressfriheten och journalisters arbetsvillkor i världen.
Massgripanden i Turkiet
Enligt CPJ är den främsta förklaringen bakom de dystra siffrorna de massgripanden av turkiska journalister som utförts av landets myndigheter efter det misslyckade kuppförsöket i juli.
Minst 81 journalister – vilket motsvarar en tredjedel av det totala antalet – sitter i dag fängslade i Turkiet som en följd av sitt arbete. Siffran är också den högsta som uppmätts för ett enskilt land under de senaste 30 åren.
Organisationen skriver även att ytterligare dussintals journalister fängslats i Turkiet, men att man inte kunnat bevisa att frihetsberövandet har en direkt koppling till deras arbete.
Slog till mot dagstidning
Rapporten innehåller även en beskrivning av de turkiska myndigheternas tillslag mot dagstidningen Cumhuriyets redaktion den 31 oktober, då ett dussintal av tidningens medarbetare greps, anklagade för att ha spridit propaganda för Gülen-rörelsen.
Tidningens medarbetare anklagades då för att ha stött den kurdiska gerillarörelsen PKK och Gülen-rörelsen.
Den sekulära vänstertidningen står i opposition till det styrande islamistiska AK-partiet och president Recep Tayyip Erdogan, och har även tidigare utsatts för press från landets myndigheter.
Kina på andraplats
På andra plats efter Turkiet hamnar Kina, där 38 journalister sitter fängslade i dagsläget, enligt CPJ.
Enligt organisationen har också de kinesiska myndigheterna under den senaste tiden slagit till med allt större kraft mot de journalister som rapporterat kring protester och frågor som rör mänskliga rättigheter i landet.