2 november 2020: Journalister i Pakistan, och deras familjer, tänder ljus för att uppmärksamma Den internationella dagen mot straffrihet för brott mot journalister. Pakistan anses vara den av världens farligaste länder för journalister enligt Reportrar utan gränser. Foto: Sohail Shahzad/EPA/TT

Pressfriheten allt mer hotad under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hotet mot journalister världen över har intensifieras sedan coronapandemin tog fart, det skriver Reportrar utan gränser i sin årliga rapport. Medan viruset härjat har vissa ledare passat på att använda pandemin för att inskränka yttrandefriheten, det säger organisationens ordförande Erik Halkjaer.

– Redan i perioden mars-maj kunde vi se att antalet övergrepp mot pressfriheten var något utöver det vanliga. Det är covid-19 som ligger bakom det här väldigt dåliga året för pressfriheten, det säger Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser.   

Hittills i år har det skett 300 övergrepp mot pressfriheten i samband med rapporteringen av pandemin, det skriver Reportrar utan gränser i sin årssammanfattning.

Av de övergreppen räknas 35 procent av dem till att vara utomrättsliga gripanden. 

Ledare bestämmer vad som är sann information

– Pandemin har förstärkt de tendenser vi tidigare sett. Under pandemin har auktoritära ledare eller populistiska partier fört igenom restriktioner eller lagar som har gjort det svårare att rapportera, säger Erik Halkjaer.

Som exempel nämner han Ungern där regeringen krävt att journalister ska rapportera om icke-falsk information, men det är bara regeringen själva som bestämmer vad som är falskt. All annan information är fel enligt dem, oavsett om det är kritik eller faktabaserat, menar Erik Halkjaer.

Hör Erik Halkjaer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.