Reportrar utan gränser i USA har utformat en lista på åtta punkter som de vill att Joe Biden följer. En av punkterna är att Biden tar tydlig ställning för pressfriheten inom 100 dagar från det att han installeras.
– Bara att inte göra pressen till folkets fiende är en bra början, säger Anna Nelson på Reportrar utan gränser.
Hon lyfter också vikten av att återinföra presskonferenserna i Vita huset. Vidare vill de att pressfriheten blir en utrikespolitisk fråga, och att man markerar när den fria journalistiken inskränks internationellt.
Över 800 attacker mot journalister
Enligt organisationen US press freedom tracker har Trump, sedan han annonserade sin presidentkandidatur, twittrat nedlåtande om journalister och medier i snitt en gång om dagen, fram till dess att hans konto stängdes ner för drygt tio dagar sedan. Ungefär 500 av de inläggen var riktade mot enskilda individer i journalistkåren.
De uppger också att över 800 attacker mot journalister har begåtts under 2020, där minst 37 av dem var i samband med valbevakningen.
– Den typen av attacker måste adresseras, säger Anna Nelson.
Ett polariserat medieklimat
Amerikanernas, och de amerikanska nyhetsmediernas, syn på fakta och åsikter har kommit att bli ett debatterat ämne.
Kan man säga att medier också är ansvariga för polariseringen?
– Ja, det kan man säga. Polariseringen vi ser i politiken hörs som ett eko, i form av vilka medier man tar till sig. Det är ett stort bekymmer. Vi hamnade inte i detta över en natt och vi kommer inte ta oss ur det över en natt, säger Anna Nelson.
Hon menar att problemet går hand i hand med att lokala medier förlorar sin finansiering.
– Om vi tänker på sanning, och på att det grundar sig på tillit, så börjar mycket av det lokalt, säger hon.