• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Publikrestriktionerna kvarstår – kulturbranschen besviken

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen behåller de stränga restriktionerna och maxtaket på åtta personer i publiken vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster fortsätter gälla, det rapporterade statsminister Stefan Löfven idag vid en presskonferens.

Regeringen har tidigare meddelat att de nuvarande restriktionerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som teatrar, bio och konserter gäller fram till den 3 maj. Ett utkast till förordning om lättnader i deltagartaken finns klar, men det står nu klart att regeringen avvaktar med att besluta om lättnaderna.

– Först när smittspridningen går ner är regeringen redo att lyfta restriktioner och vi är inte där än. Därför kommer vi att avvakta, säger Stefan Löfven.

Maxtaket på åtta personer i publiken kommer alltså kvarstå efter den 3 maj. Tidigast 17 maj kan en gradvis lättnad av restriktionerna påbörjas.

Förtvivlad Fornstam

Peter Fornstam, vd för biokedjan Svenska bio känner förtvivlan inför beskedet.

– Vi behöver någon form av syre nu, ett startdatum för att kunna plocka tillbaka 50-gränsen och komma på fötter. Vi har haft åtta personer i salongerna i fem månader nu, och det är helt obegripligt när man ser hur många som kan gå på restaurang, gym eller butiker. Varför kan vi aldrig få svar på frågan varför just vår sektor ska vara så hårt drabbad, säger han till TT.

Från kultur- och nöjesbranschen är trycket också hårt för att få veta vad som gäller inför sommaren.

Filat på förslag för smittsäkra konserter

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk live, berättar för TT att de hade ett möte under gårdagen med Folkhälsomyndigheten, där de filade på förslag för hur smittsäkra konserter kan genomföras, men att de då inte fick något besked om när dessa kan bli verklighet.

– Vi har frågat länge och behöver någon form av svar eller framförhållning. Jag förstår att det här kopplas till smittspridningen men det är oerhört frustrerande. Vi vill ha svar på frågor som de har svårt att svara på och det är begripligt att det är så. Men det har varit så mycket bergochdalbana när det gäller den här frågan, under så lång tid, man blir rätt matt, säger han.

– Man sitter fast någonstans i att det inte finns någon plan framåt, det behöver inte vara att vi börjar i morgon eller i maj, men vi måste veta vad vi kan göra för grejer i höst eller i slutet av sommaren.

Vill ha en uttalad plan

Daniel Levin, vd för konsert- och evenemangsscenen Pustervik i Göteborg önskar också att det fanns en uttalad plan för hur vägen mot lättnader ska gå till.

– Vi har hamnat i ett läge där vi lever väldigt mycket ur hand i mun. Det jag efterlyser, i den bästa av världar, är en tydligare plan för hur återöppningen skulle kunna se ut och hur vi som inte får bedriva vår verksamhet ska kunna klara oss fram till dess, säger han till TT.

Fakta: Publikrestriktioner

29 mars 2020 blev en publikgräns på 50 personer huvudregeln för allmänna sammankomster.

22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap.

16 november 2020 sänktes taket från 300 till åtta personer för allmänna sammankomster. Restriktionerna trädde i kraft den 24 november.

26 februari 2021 definierade Folkhälsomyndigheten i sitt remissyttrande tre olika smittlägen och angav publiktak utifrån dessa. Vid det sämsta smittoläget är gränsen för sittande publik inomhus 50 personer, vid ett något bättre 300 personer. Först vid ett tredje scenario, då sjukvården har goda förutsättningar att klara vården av covidpatienter, tas begränsningen för inomhuspublik bort. Ett nytt publiktak föreslogs först kunna införas 11 april.

30 mars 2021 sköt regeringen, på Folkhälsomyndighetens begäran, fram det nya publiktaket till 3 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.