Foto: TT

Rikard Wolff är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren och artisten Rikard Wolff är död, enligt hans egen Instagram. Han blev 59 år.

”Idag har vår älskade Rikard lugnt och stilla lämnat oss efter en lång kamp. All kärlek till er alla”,  står det i inlägget på Instagram.

Wolff skulle ha varit aktuell i julkalendern i SVT. I sitt sista meddelande skrev skådespelaren på sitt konto:

Rikard Wolff

”Sen slutet av augusti har jag legat på sjukhus. Närmast ses vi i julkalendern. Längtar efter er. Kram och ha en fin helg.”

Hans tidiga liv

Rikard Wolff föddes 1958 och växte upp i Stockholm och Karlstad. Han utbildade sig till skådespelare på teaterhögskolan i Malmö 1984 – 87 och har varit verksam på landets största teaterscener: Dramaten, Stockholms och Göteborgs stadsteater, Malmöoperan och Göteborgsoperan.

Rikard Wolff har även skrivit musik och 2001 fick han en Grammis för skivan Min allra största kärlek.

Blev rikskändis i Änglagård

Mest känd blev han för sin roll som den skinnjackebärande, motorcykelåkande dragshowartisten Zac i Colin Nutleys Änglagård (1991). Wolff repriserade rollen två gånger i Änglagård andra sommaren (1994) och Änglagård – tredje gången gillt (2010).

För de födda på 80-talet eller senare har Wolff gjort avtryck genom sin röstroll som det avmätt ondskefulla lejonet Scar i Lejonkungen. Wolff kom att spela ett flertal roller som självupplevt förfördelade figurer som Salieri i Amadeus och titelrollen i Dorian Greys porträtt.

Inspirerad av Édith Piaf

Wolff har själv lyft fram likheten mellan sin roll i Lejonkungen och de Shakespeareroller han spelat.

– Scar är en klassisk Shakespeare-figur – den förfördelade brodern. Jag har gjort varianter av karaktären i både Stormen (Antonio) och inte minst i Rikard III, som är allra bittra bröders superstjärna, skurkarnas ärkeskurk, sa han till Kulturnyheterna 2013, i samband med sin medverkan i Melodifestivalen.

Om Rikard Wolff å ena sidan gärna gestaltade ”alla bittra bröder” hade han också en dragning till det mer bombastiska scenuttrycket. Utöver sin medverkan i melodifestivalen har han spelat den queera revykungen Karl Gerhard, operadivan Maria Callas och 2015 anordnade han en hyllningsföreställning till Édith Piaf i sitt vardagsrum.

Kom ut i en tid då få var öppet homosexuella

Wolff har även beskrivit Piaf som en inspirationskälla som fick honom att vilja bli skådespelare och att komma ut som homosexuell. Rikard Wolff kom ut 1978, en tid i Sverige där få offentliga personer var öppet homosexuella.

”Vi som var öppna offentliga personer då med vad det innebar av mordhot och annat var jag, Mark, Rikard Wolff och ett par till.”, skrev Jonas Gardell i samband med premiären av Torka aldrig tårar utan handskar.

Trots detta var att komma ut tämligen odramatiskt för skådespelaren.

– När jag kom på att jag var bög var det lite såhär ”shit happens” jag tyckte inte att det var så farligt, sade han till TV4 i samband med hans självbiografi Rikitikitavi släpptes.

Tvingades ställa in sin sista föreställning

I boken beskriver han även en ångestpräglad barndom och tidiga tonår där Wolff trodde att han var döende.

I september 2017 var Rikard Wolff tvungen att ställa in den inplanerade turnén Den sista föreställningen – Wolff sjunger Brel på grund av sjukdom. Senast kunde han ses som gåtställaren ”Le Wolff” i tv-programmet Fångarna på fortet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rikard Wolff

Mer i ämnet