Riksdag & Departements sajt. Foto: Riksdag & Departement.

Riksdag och Departement går i graven

Uppdaterad
Publicerad

Riksdag och Departement skriver på sin hemsida att tidningen läggs ned i maj efter beslut i riksdagen.

Tidningen Riksdag och Departement läggs ner. Det står klart sedan konstitutionsutskottet (KU) på tisdagen föreslagit att riksdagen ska säga ja till riksdagsstyrelsens beslut från september 2013 om att tidningen ska upphöra.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Tidningskris

Förändrat medielandskap bakom beslutet

Tidningen Riksdag och Departement grundades 1975 och har skildrat den politiska processen och beslutsfattandet i riksdag, regering och EU.

Riksdagsstyrelsen vill att tidningen upphör bland annat eftersom medievanorna och medielandskapet har förändrats sedan tidningen grundades och att det i dag finns fler vägar att hitta information.

Både antalet prenumeranter och annonsförsäljningen har minskat och påverkat tidningens ekonomiska förutsättningar. Riksdagsstyrelsen anser också att granskningen av riksdagens beslut i första hand bör göras av medier oberoende från riksdagen.

Chefredaktören: ”Ett korkat beslut”

Mattias Croneborg, chefredaktör och ansvarig utgivare på Riksdag och Departement säger att det är ett jättetråkigt och korkat beslut att lägga ner tidningen.

– Det här betyder att en stor del av journalistiken som beskriver sakpolitiken försvinner. I politisk rapportering är det stor fokus på det politiska maktspelet i dag medan vi har hängt kvar vid sakpolitiken, säger Mattias Croneborg.

Ger upp

Han säger också att argumentet om att det skulle finnas ekonomiska skäl bakom en nedläggning av tidningen inte kan stämma eftersom man samtidigt satsar på riksdagens webbplats och på en utbyggnad av kommunikationsavdelningen.

Redaktionen kommer nu att läggas ner och Croneborg har gett upp försöken att rädda tidningen.

– Slaget är vunnet. Vi har kämpat så länge för att försöka hålla kvar tidningen och jag har väldigt svårt för att tro att det skulle kunna bli en förändring. Även om det känns jättetråkigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidningskris

Mer i ämnet