Svante Weyler, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, om författaren Roald Dahls uttalanden. Foto: TT/SVT

Roald Dahls familj ber om ursäkt för hans antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Familjen till den framlidne brittiske författaren Roald Dahl ber om ursäkt för hans antisemitiska uttalanden genom åren.

– Dessa fördomsfulla kommentarer är obegripliga för oss och står i tydlig kontrast till mannen vi kände, skriver familjen i ett uttalande.

Roald Dahl dog 1990, men hans berättelser är alltjämt populära. Författaren är framför allt känd för sina barnböcker – förutom Kalle och chokladfabriken (1964) är några av hans mest kända verk Den fantastiska räven (1970) Häxorna (1983) och Matilda (1988).

Men norskättlingen har även uppmärksammats för sina omtalade antisemitiska uttalanden. I en intervju med den brittiska politiska tidsskriften New Statesman 1983 vädrade författaren sina tankar och beskrev bland annat judar som snåla.

– Det finns ett drag i den judiska karaktären som provocerar fientlighet, kanske är det ett slags brist på generositet mot icke-judar, sa Dahl i intervjun enligt både The Guardian och BBC. I intervjun gav han också uttryck för att Adolf Hitler hade sina skäl att ge sig på judarna.

Sju år senare, i en intervju med brittiska Independent, påstod Roald Dahl bland annat att judarna kontrollerade medierna, skriver The Guardian.

Ber om ursäkt

Nu ber familjen till Roald Dahl om ursäkt för författarens antisemitiska åsikter. I ett kort uttalande på Roald Dahls officiella hemsida skriver familjen tillsammans med Roald Dahl Store Company att kommentarerna står i tydlig kontrast till den person de kände och de värderingar han gav uttryck för i sina berättelser.

”Vi ber om ursäkt för den bestående och förståeliga skada som orsakats av Roald Dahls uttalande”, skriver de.

Ursäkten kommer alltså först 30 år efter Roald Dahls död, något som förvånar Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

– Antingen är det ett barnbarn som har sagt att det här är obehagligt och att vi måste ta ställning till det, eller så är det någon som har tittat på intäkterna och sett hur mycket de kan minska, säger Weyler.

– Det här är uttalanden som är glasklart antisemitiska. Några av dem är riktigt, riktigt grova.

Fick brev från barn

Strax före sin död fick Roald Dahl ett brev från två judiska barn i San Francisco, enligt The Guardian.

”Kära herr Dahl. Vi älskar dina böcker, men vi har ett problem. Vi är judar! Vi älskar dina böcker men du gillar inte oss eftersom vi är judar. Det förolämpar oss! Kan du snälla ändra dig kring vad du sagt om judar?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.