Samhällsdebattören Rosa Taikon är död

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsdebattören och silversmeden Rosa Taikon har dött.

– Den enorma kampviljan för mänskliga rättigheter var hennes motto i livet, säger Hans Caldaras, släkting och vän.

Rosa Taikon arbetade som silversmed och var även aktiv som samhällsdebattör, framförallt i frågor gällande romers rättigheter.

Enligt uppgifter till Kulturnyheterna ska hon ha somnat in på torsdagseftermiddagen.

Rosa Taikon är äldre syster till författaren Katarina Taikon, som gick bort 1995. Bokserien om Katitzi beskrivs som en självbiografisk serie och handlar om uppväxtåren i familjen Taikon. Systrarna drev frågor om bland annat romska barns rätt till skola och utbildning.

Rosa studerade vid Birkagårdens folkhögskola mellan 1957 och 1959, och fortsatte på Konstfack mellan 1961 och 1966, där hon utbildade sig till silversmed. Någonting som traditionellt män tidigare hade sysslat med i hennes familj. Hennes arbete finns bland annat på Nationalmuseum i Stockholm och på Röhsska museet i Göteborg.

”Respektingivande och stark”

År 2013 tilldelades hon Olof Palmepriset för sin kamp och sitt engagemang i frågor om mänskliga rättigheter.

Hennes vän och släkting, författaren och debattören Hans Caldaras, säger till Kulturnyheterna att han hade kontakt med Rosa Taikon bara för ett par dagar sedan.

– Varje gång vi pratade kom alltid temat om utsatta människors rättigheter och rasism upp. Framförallt utsatta EU-medborgares situation här i Sverige och i deras hemländer. Den lågan brann i henne hela tiden.

Läs mer: Rosa Taikon: ”Katarina hade kreverat”

Hans Caldaras bedyrar Rosa Taikons livslånga insats för kampen mot rasism.

– Hennes enorma kampvilja för mänskliga rättigheter låg i botten hela tiden. Det var hennes motto i livet och det gällde alla människor som utsattes för orättvisor och diskriminering, säger han.

– Hennes röst har alltid varit respektingivande och stark.

Rosa Taikon blev 90 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.