”Jag hoppas att mitt fall kan visa på en bugg i systemet, om inte för mig så för andra i min situation”, sa Roozbeh Janghorban efter premiärvisningen av hans dokumentär. Foto: SVT

Roozbeh Janghorbans fall prövas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Den utvisade dokumentärfilmaren, mordhotad och eftersökt av den iranska regimen, kommer att få sitt fall prövat på nytt av Migrationsverket.

Hans dokumentärer kritiserade Irans ayatolla Ali Khameini, fördömdes av regimen och ledde till mordhot mot honom och hans hustru. Ändå utvisades den iranske dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban tillbaka till Iran tidigare i år, där han enligt Reportrar utan gränser riskerar dödsstraff.

Efter Kulturnyheternas granskning av fallet har Internationella PEN, Svenska Journalistförbundet, politiker, kulturarbetare och tusentals privatpersoner protesterat mot beslutet.

Hotad filmare

Nu beviljar Migrationsverket en ny prövning av ärendet.

”Verkligen underbart”

– De ska se över ärendet igen! Man lovar inte att ge mig och min familj ett positivt besked, men detta är verkligen underbart, säger Roozbeh Janghorban till Kulturnyheterna.

Reportrar utan gränser, som kunnat bekräfta Janghorbans berättelse genom sina nätverk i Iran, är positiva till beskedet.

– Vi kan inte andas ut riktig än, men detta är ett oerhört viktigt steg i rätt riktning. Inte minst för att vi får ett erkännande på att även Migrationsverket har insett bristerna i behandlingen av det här ärendet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Levt i rädsla

De senaste veckorna har Roozbeh Janghorban och hans familj befunnit sig på en flyktingförläggning i Norrbotten. Dokumentärfilmaren berättar om hur han varje dag öppnat brevlådan i hopp om ett nytt besked från Migrationsverket, medans han fruktat för att utvisningen skulle verkställas.

– Jag fick läsa brevet flera gånger innan jag kunde tro det. Hittills hade det bara varit dåliga nyheter i breven från Migrationsverket, men den här gången kastade jag mig upp och kramade min fru, säger han.

Faran inte över

Protesterna mot Migrationsöverdomstolens beslut om att utvisa Roozbeh Janghorban och hans familj har tagit formen av namninsamlingar, debattartiklar och kulturupprop, och tycks ha gett resultat. Men Reportrar utan gränser menar att faran för dokumentärfilmarens liv inte är över.

– Faran är inte över förrän han får sitt slutgiltiga besked. Om han tvingas tillbaka till Iran är läget oförändrat. Men vi har en viss tillförsikt inför framtiden, hans fall är såpass övertygande. Det finns svåra fall, och så finns Roozbehs fall, säger Jonathan Lundqvist.

Läs allt om Roozbeh Janghorbans utvisning, och protesterna mot den, här.

Pressfrihet i Iran

Reportrar utan gränser rankar Iran som ett av de farligaste länderna i världen för journalister. Säkerhetspolisen trakasserar både reportrar och deras familjer om de skriver kritiskt om regimen och dissidenter fängslas, enligt organisationen. I dagsläget sitter ett 50-tal journalister fängslade i landet.

Enligt människorättsorganisationerna Amnesty och Human Rights Watch är situationen för fångar i iranska fängelser mycket svår. Tortyr är vanligt förkommande. De senaste fyra åren har över 200 journalister flytt landet på grund av förföljelser. Iran innehar plats 174 av 179 på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotad filmare

Mer i ämnet