Efter mordet på rapparen Einár har rykten florerat, med grova brottsanklagelser mot såväl den avlidne rapparen som andra namngivna personer.
– Det är spekulationer om artister eller gäng som kan ha varit involverade i mordet, säger musikjournalisten Johannes Cakar och påminner om att kändisskvaller ligger i internets natur.
Fyller ett tomrum – med varierande kvalitet
Johannes Cakar ser ett brett informationslandskap kring hiphop som vuxit fram ur ett tomrum, när traditionella medier misslyckats med att bevaka den populära genren. Han understryker att skillnaderna mellan olika aktörer på marknaden är stora.
– Det finns seriösa aktörer som Rappnyheter som är formellt och informativt. Men också ganska så stora Instagramkonton där folk gör poängsystem av gängkriminalitet: man har rivaliserande gäng och uppdaterar nyheter om vem som sköt vem. Traditionen kommer från USA, säger han.
Han liknar utvecklingen inom hiphopgenren vid en slags dokusåpa som får det att vrida sig i magen. I videon ovan kan du höra varför.
”En oerhörd anklagelse”
Ur den stora myllan sprider sig spekulationer om motiv och gärningsmän snabbt, så långt som till kommentarsfält på den avlidnes egna kanaler, som nu står helt oreglerade.
– Dels har vi ett brottsoffer här och en familj som man ska visa hänsyn, men jag har också sett personer som pekas ut på olika sätt som delaktiga eller ansvariga. Det är en oerhörd anklagelse att pekas ut för ett så allvarligt brott, säger Caspar Opitz, allmänhetens medieombudsman.
Facebook behöver ta större ansvar
Caspar Opitz säger att det idag saknas system för att granska eller anmäla kanaler som inte är anslutna till det medieetiska systemet. Den möjlighet som finns vid exempelvis brottsanklagelser är att anmäla förtal. Men det är en komplicerad juridisk process, och ofta kommer anklagelserna från anonyma avsändare.
Han menar att situationen med Einár ännu en gång synliggör bristen på kontroll som finns på de stora plattformarna som Instagram, Twitter och Facebook.
– Jag tycker det finns mer att begära av dem, absolut. Det är viktigt att de går in och är aktiva när det sprids desinformation eller rykten som kan skada människor.
Kulturnyheterna söker Facebook.