Ryska fristadsjournalister nekas uppehållstillstånd i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Tre ryska exiljournalister erbjöds fristad av Västra Götalandsregionen där bostad, arbetsplats och redaktionellt stöd för deras regimkritiska rapportering skulle ingå. Men nu nekar Migrationsverket journalisterna uppehållstillstånd.

I somras rapporterade tidningen Journalisten att det stod klart att tre ryska exiljournalister skulle få fristad i Göteborg.

Tanken var att journalisterna, med anhöriga, skulle få arbeta i Göteborg under två års tid. Genom redaktionellt stöd av Göteborgs-Posten skulle de fortsätta rapportera till rysk publik genom lösningar som VPN-tunnlar.

– Allt var klart och vi har en bra finansering som bygger på bidrag från Västra Götalandsregionen, Svenska institutet och Sätila foundation, säger Ulla Sätereie, ordförande i Föreningen grävande journalister som driver fristadsprojektet.

Hon berättar att allt det praktiska vad gäller arbetsplatser, bostäder och skolor för journalisternas barn var förberett.

Saknade intyg

När Kulturnyheterna söker Migrationsverket säger de att de inte kan kommentera det särskilda ärendet men att det råder vissa generella kriterier för fristadsansökande.

”Det som gäller generellt för att beviljas tillstånd som fristadskonstnär är att man ska ha blivit inbjuden av kommun eller region och Migrationsverket behöver även ett intyg från internationella PEN eller ICORN (fristadsorganisation) som säger att det gäller en fristadskonstnär”, skriver presskommunikatören Lisa Danling.

Enligt Ulla Sätereie var det däremot inte möjligt att ansöka om intyg hos varken författarorganisationen internationella PEN eller fristadsorganisationen ICORN för journalisterna i fråga.

– Icorn jobbar mot individer och vi jobbar mot en redaktion. Och problemet är att internationella PEN-klubben inte gör sådana valideringar längre. Då har vi vänt oss till Reportrar utan gränser som har skrivit en validering åt oss, säger Sätereie.

”Vi blev chockade”

Sätereie är kritisk till att kraven från Migrationsverket inte tydliggjorts tidigare och säger att de kommer överklaga beslutet.

– Vi blev chockade för vi har stått i ständig kontakt med migrationsverket. Vi har rådfrågat dem under hela tiden och kollat av att de dokument och de inbjudningar som vi har kunnat bifoga till ansökan skulle vara rätt, säger Sätereie.

När Kulturnyheterna frågar Migrationsverket hur vanligt det är att fristadstagare nekas uppehållstillstånd sent i processen, det vill säga när en region som Västra Götaland hunnit bjuda in dem, ber de att få återkomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.