Sedan Ryssland invaderade Ukraina är det olagligt i Ryssland att sprida uppgifter om kriget som inte kommer från officiella ryska källor och straffet kan bli upp till 15 års fängelse.
Därför bjuds tre ryska journalister som inte längre kan verka i hemlandet in till Sverige för att få redaktionell fristad och kunna fortsätta sitt arbete.
– Tanken är att det ska bli en exilrysk redaktion i Göteborg. De kommer fortsätta jobba för sitt ryska exilmedium och deras publik kommer att vara ryska mediekonsumenter, säger Ulla Sätereie, ordförande för Föreningen grävande journalister.
Publiceras via krypterade källor
För att nyheterna som produceras ska nå fram kommer man att använda sig av sociala medier, krypterade meddelande-appar och VPN-tunnlar – en krypterad anslutning mellan två nätverk.
Vilka tre journalister som kommer att resa till Sverige är ännu inte bestämt, men tanken är att de ska vara installerade i september.
Under två års tid ska de få jobba i exil i Göteborg, men vad som händer sedan är ännu oklart.
– De har redan gjort sig till statens fiender, långt innan de lämnade Ryssland. Just nu vet vi att vi kan erbjuda dem två års fristad, vad som händer sen vet jag inte. Det får vi ta ställning till då, säger Ulla Sätereie.
Pausar utgivning
Oberoende ryska journalister befinner sig sedan krigsutbrottet i en svår situation.
I slutet av mars meddelade en av Rysslands mest framstående oberoende tidningar, Novaja Gazeta, att man pausar utgivningen tills kriget är slut efter flera varningar från den statliga censurmyndigheten Roskomnadzor.
Tidigare samma månad blev en rysk tv-journalist mycket uppmärksammad då hon höll upp en skylt i direktsändning där det stod ”No war”. Hon lämnade sitt arbete och är sedan april anställd av en tysk tidning.
I maj publicerade två journalister ett 40-tal Putin-kritiska texter på Kreml-nära tidningen Lentas sajt, som snabbt plockades ner av Roskomnadzor.